Ik wilde fietsen. Mag ik mee, vroeg R. Maar ik ga op de racefiets. Dan kan ik toch achterop? Nee, dan moet je in de fietskar. Mag ik in de fietskar? Voor het eerst in een half jaar weer een rondje met R. in de fietskar. Ze sliep een half uurtje, en zat verder lekker voor zich uit te kijken. Rondje Vuurlijn (wat inhield dat ik stukjes deed van het Rondje Stelling die vandaag werd gereden). 18 graden, heel klein beetje zon, fikse ZZW-wind.
Marcusstraat – Amstel – Ouderkerk – Ronde Hoep – Nessersluis – Uithoorn – Boterdijk – Vuurlijn – Aalsmeer – Oosteinderweg – Amsterdamse Bos – Kalfjeslaan – Amstel – Beukenplein – Marcusstraat
Woensdagmiddag, 1.20 uur. Mooi weer. Toch fijn om zo om de polder te fietsen.
Half uurtje op een oude mountainbike met nauwelijks werkende remmen. Om maar te zeggen dat ik hier was. (Bijna windstil, 11 graden).
Zondagmiddag. Buienradar zei dat het na wat buien droog zou zijn. Na 1 uur. Het was de hele ochtend droog. Even na 1 uur reed ik de bui in, en het hield niet op. Wel lekker: door de regen fietsen bij een graad of 16.
Marcusstraat – Pres. Kennedylaan – Van Nijenrodeweg – Bosbaan – Amsterdamse Bos – Kalfjeslaan – Amstel – Marcusstraat
Zaterdagmiddag. 19 graden, bewolkt, fikse westzuidwestenwind, later wat opklaringen. Goed doorgereden. Mijn tellertje zei 70 kilometer exact. Googlemaps zegt 72.8.
Marcusstraat – Kalfjeslaan – Amsterdamse Bos – Aalsmeer – Kudelstaart – Leimuiden – Rijnswaterswoude – Papenveer – Nieuwveens jaagpad – De Hoef – Ronde Hoep – Amstel – Marcusstraat
Nee, nu geen CD van jou. Als je een 4-jarige hebt is het soms heel lastig om niet die kinder-CD te draaien, maar iets anders…
‘Ja, ja, die CD, pappa!’
Het is een CD van Tom Waits. Niet dat ik van Tom Waits houdt, maar Small Changes staat in het rijtje oude CDs die ik laatst naast de CD-speler heb gezet. Ik zet ‘m op.
‘Pappa, is dat een … wolf?’
‘Ja.’
‘Pappa, een wolf die zingt?’
‘Ja.’
Ze gelooft me.
Een paar dagen geleden was de truuk om haar mijn ipod te geven, met koptelefoon. Bij toeval stond ‘ie op ‘alle songs’. Ik had net naar Clifford Brown geluisterd. Het volgende stuk was een blues van Charlie Christian. R. stond te dansen en te lachen. Een tijdje later zegt ze tegen me ‘pappa, hij praat, hahaha, hij praat!’ En ze vindt het enorm grappig, en ze staat te dansen. Ik kijk naar welk nummer ze luistert: Boody van Dewey Redman, jaren zeventig freejazz met ostinato bas.
Nog een boek dat al tijden lag te wachten om gelezen te worden. Ik was het alweer bijna vergeten. Jonathan Crary’s 24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep. Gisteren gelezen. Tja, hij heeft natuurlijk volkomen gelijk in zijn schets van het 24/7-tijdsparadigma. Maar de manifeststijl (alles is een karakterisering van 24/7 en de uitwerking ervan) maakt het boekje ook eenzijdig. Het is nogal, euh, apodictisch? Is dat het juiste woord? Andere noemen het ‘provocatief’ en ‘polemisch’. Ik denk: ah, het klopt allemaal, (en daarmee klopt het eigenlijk nu al niet meer), maar het mist nuance – met meer nuance krijg je een rijker boek. Voorbeelden van andere tijdsregimes, praktische voorbeelden vooral. Ook van hoe mensen hun tijd indelen. Ritme geven, of ritme ontkennen. Dat zou het rijker maken (in plaats van weer een analyse van Marker’s La Jetee). Ook in politieke stellingname is het, hmm, wat aan de simpele kant. De simpele versie van de linkse kritiek op het 24/7 neoliberale denken – een analyse die ik grotendeels deel, maar dus, hmm, ook in deze vorm te simpel vind. En laat ik het zo zeggen: het boekje brengt mij weinig nieuws – maar dat is grotendeels omdat ik de lijnen die hij samenbrengt, al uit en te na ken. Dat is dus geen kritiek, het boekje biedt een uitstekende, pakkende samenvatting. En dus een perfect beginpunt voor wie al die lijnen nog niet kent. Want Crary’s analyse van hoe kapitalisme, ons economsiche systeem en het tijdsregime van 24/7 de samenleving tot in de poriën verandert, deugt ondertussen wel degelijk. (En de verbanden met mediatechnologie). Eerste hoofdstuk is overigens het best.
(En ja, ik ben altijd een tegenstander van de 24/7 ideologie geweest. Ik vind nog altijd dat we er goed aan zouden doen om winkels en bedrijven op zondag verplicht te sluiten. Ik weet ook dat toen de zondagsopenstelling van winkels een politiek item was in Nederland, ik in mijn omgeving de enige was – oh, en mn moeder – die daarop tegen was). (Enzovoort, enzoverder).
Meer: www.versobooks.com/books/1570-24-7
Woensdagmiddag. Ideaal weer. Zonnig en niet te warm – 19 graden. Op de Concorde doortrapper.
Marcusstraat – Kalfjeslaan – Amsterdamse Bos – Schinkelbos – Amsterdamse Bos – Kaljeslaan – Marcusstraat
Woensdagavond. Zon, wind gaat liggen, 19 graden. Lekker weer en stevig doorgereden. Kwart over 8 tot net na half tien. Rondje rond de Ronde Hoep.
Zondagmiddag. Net voor de bui uit, of net niet. Druppels vanaf het begin, regen vanaf Waver. Wind min of meer in de rug (zuidoost). Met R. en bagage.