AI, hoe dom

Mooi voorbeeldje waad de huidige AI, gebaseerd op Large Lange Models, de mist in gaat. Ik vroeg ChatGPT naar wat er bijzonder is aan Arno Schmidt’s roman KAFF auch Mare Crisium. Eerst snapt het me niet en begint over de maan. Dan geeft het een redelijk antwoord (grotendeels Wikipedia) maar identificeert KAFF met Das steinerne Herz, twee verschillende romans, weliswaar redelijk vlak na elkaar verschenen, maar – duh ?!????!!!! Dit zei ChatGPT:

“Ah, nu begrijp ik wat je bedoelt! “Das steinerne Herz” is een roman van de Duitse schrijver Arno Schmidt, ook wel bekend als “KAFF auch Mare Crisium”. Het boek speelt zich af in de omgeving van Mare Crisium, de grote inslagkrater op de maan die ik eerder noemde.

Het bijzondere aan het boek is dat Schmidt zich richt op de relatie tussen taal en werkelijkheid, en hoe taal ons vermogen om de werkelijkheid waar te nemen beïnvloedt. Hij gebruikt daarvoor een aantal experimentele technieken, zoals het doorbreken van de conventionele grammaticaregels en het spelen met woorden en klanken. Daarnaast gebruikt hij het landschap van Mare Crisium als een soort metafoor voor de menselijke geest en verkent hij thema’s als eenzaamheid, verlies en de betekenis van menselijk bestaan.

Kortom, “Das steinerne Herz” is een fascinerende roman die zowel literaire als filosofische vragen oproept. Als je geïnteresseerd bent in experimentele literatuur en de relatie tussen taal en werkelijkheid, dan is dit boek zeker de moeite waard om te lezen.”

Tja. Superhandig natuurlijk – als je een snelle samenvatting nodig hebt en je wilt niet zelf tikken of copy-pasten, dan kun je ChatGPT het werk laten doen. Maar kijk uit voor de fouten. Dit is wel de grootste knoepert die ik ChatGPT heb zien maken. En aangezien ChatGPT geen mens is, maar een machine, had ik geen zin om de conversatie voort te zetten en te zorgen dat het wat leert.

O ja, lees ik instemmend (https://www.setup.nl/artikelen/waarom-we-een-ai-bullshit-pauze-nodig-hebben/) ‘Betekent dit dat AI niet gevaarlijk is en we de huidige ontwikkelingen dan maar moeten omarmen? Integendeel. Er zijn goede redenen om bang te zijn voor AI: de toenemende machtsconcentratie van techbedrijven, het enorme energie- en waterverbruik, de reproductie van maatschappelijke ongelijkheid, schade aan ons informatie-ecosysteem, negatieve feedbackloops, culturele homogenisering en cognitieve inteelt.’

nl,ubiscribe | May 6, 2023 | 10:20 | Comments Off on AI, hoe dom |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena