Bob-rondje door seniorenland

Op zondagmiddag besloot ik te gaan. R. was bij oma, F. moest veel werken. Weersverwachting heel redelijk (20 graden, bewolkt, regen op zondagavond en waarschijnlijk woendag). Spullen ingepakt en de trein naar Kampen-Zuid genomen om van daaruit Drente in te rijden. Plan was ofwel drie dagen op 1 camping te blijven staan en van daaruit wat stukjes in het Nederlands-Duitse grensgebied te rijden – iets wat ik al heel lang van plan was – of om 3 of max 4 dagen van camping naar camping te rijden. Ik was eigenlijk net te laat weg op zondag voor de eerste optie, het werd de tweede. Dat beviel goed. Ritme van opstaan, ontbijten, spullen inpakken, wegrijden, fietsen, route zoeken, fietsen, 1x pauze en 1x pauze om inkopen te doen, fietsen, camping zoeken, aanmelden, tent opzetten, douchen, eten maken, biertje open, eten, boek lezen, slapen. Fijne campings. Overal rustig. (Ik limiteerde me tot de natuurkampeerterreinen). Rijden met de Bob achter de racefiets beviel ook goed. Zou ik meer willen doen. Uurtje wennen en dan rij je steady. 100 a 120 kilometer is een goede afstand. Om meer te doen moet je wel erg doordouwen. Fietsknooppunten volgen, en in Duitsland de lange-afstand-routes. (Ik verlies wel erg veel tijd met steeds opnieuw plotten van de route en mijn neiging om elke keer toch weer net iets anders te rijden.)

Vakantie liep duidelijk op zn eind. Nog maar weinig mensen op de campings. Ik hoorde zowel op de weg als op de campings tot de jonge garde. Drente, Westerwolde, Eemsland: seniorenland. Drente kende ik al iets te goed. Mooie bossen en heides en toch trekt het me niet. Ik was op de tweede dag blij om eindelijk ergens te komen waar ik nooit eerder was. Het grensgebied intrigeert me, en ik heb een zwak voor fietsen langs kanalen (in dit geval het Dortmund-Emskanaal). Beetje saai, maar wel aantrekkelijk saai en echt aangenaam fietsen. Vlak, en dus zijn de andere fietsers zestigers en zeventigers. De echt jongere garde zit natuurlijk cols en klimmetjes te pakken ergens in de Vogezen, Alpen, Pyreneën of waar ook. Had ik ook wel willen doen, maar zat er dit jaar opnieuw niet in.

(Racefiets + Bob en een toch zware tas met bagage meenemen in de trein is wel een beetje hassle. Meer dan een fiets met tassen. Halverwege een druk traject instappen moet je niet willen om de eigen stresslevels en irritatie op een acceptabel niveau te houden (of eerlijk gezegd denk ik dat het meestal gewoon niet gaat lukken: te veel fietsen in de zomer; en je moet exact timen waar het fietsdeel stopt en dan razendsnel zijn). De sprinters zijn wel te doen, net als instappen op een eind/beginstation. Afkoppelen, tas er uit. Karretje op zn kant, eventueel wiel er ook uit. Fiets er naast of erop zodat ie niet meer plek in beslag neemt dan een normale fiets alleen. Ging goed. Behalve dan dat er op de terugweg een seinstoring was – zie onder).

0826 / 50 / 2.20

Kampen – Uffelte
‘s Middags de trein naar Kampen-Zuid, dan over de Kamperzeedijk door Genemuiden en een stukje Weerribben naar Havelte en Uffelte. Bob achter de Ger. Kamperen. De regen bleef uit tot ‘s avonds laat.

0827 / 126 / 7.00
Uffelte – Rhederveen
Dag twee van het Bob-rondje door seniorenland. Want met mijn leeftijd hoor je als fietser in deze contreien nog altijd tot de jonge garde. Dwalen door Drente in een poging de mooie stukjes aan elkaar te rijden. Het meeste kende ik al. Daarom beviel Westerwolde me een stuk beter. Daar was ik nooit geweest. Heel fijn fietsweer. Goede temperatuur. 22 graden. Westenwind. (Met 1 bui).

0828 / 130 / 7.30
Rhederveen – Beuningen
Dag 3 van het Bob-rondje door seniorenland. Langs de Ems en vooral het Ems-Dortmundkanaal, via Haren, Meppen, Lingen naar Nordhorn om te eindigen op een camping aan de Dinkel. Heerlijk fietsweer. Nauwelijks wind, bewolkt, 22 graden. Dat stuk door Duitsland wilde ik al lang een keertje rijden. Niet spectaculair, wel heel fijn fietsen. Geen auto gezien. (Zowat).

0829 / 36 / 1.50
Beuningen – Enschede
Laatste dag. ‘s Ochtends op de trein in Enschede om bijtijds terug te zijn in Amsterdam. Eerst nog in een zonovergoten zomerochtend een beetje door Twente dwalen met de fietsknooppunten. Met heel kleine en heel zanderige bosweggetjes.

0829 / 48 / 2.00
Apeldoorn – Amersfoort Schothorst
En toen ging de trein niet verder dan Apeldoorn. Dan maar met de Bob achter de fiets in vliegende vaart langs de provinciale weg naar Amersfoort. (Natuurlijk had ik ook het hele stuk kunnen fietsen, achteraf gezien).

cycling,nl | September 1, 2018 | 23:26 | Comments Off on Bob-rondje door seniorenland |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena