De Paladijnen @ Perdu

Ah, and next week friday 16th, I will interview Han van der Vegt about his performance of De Paladijnen, at Perdu, Amsterdam: http://www.perdu.nl/agenda.cfm.

Start copypaste:

De Paladijnen
Han van der Vegt en Sasker Scheerder
interview: Arie Altena

Aanvang: 20.30
Zaal open: 20.00

Na een niet nader omschreven Apocalyps, waarvan sporen in het landschap overal getuigen, is de mensheid onderverdeeld in twee groepen: de berijders van zogenaamde monsters, de erfgenamen van de huidige terreinwagens, die met nanotechniek volledig zelfvoorzienend zijn geworden, en schimmen, mensen die in de open lucht leven en zich langzamerhand aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden.

In Han van der Vegts epische sciencefictiongedicht De Paladijnen – geschreven in dactylische hexameters, de aloude heroïsche versvoet – volgen we de bemanning van een van de monsters. Ze verheerlijken een verleden waaraan ze geen herinnering hebben en een traditie die zelfs mondeling nauwelijks wordt overgedragen. Die traditie vertoont opmerkelijke parallellen met de graallegende. Zo zijn de oorspronkelijke bestuurders van de monsters (hun levens zijn inmiddels stilgelegd) paladijnen van een doodzieke koning. Zo zijn de monsters op zoek naar een graal. Hun navigatiesysteem, dat waarschijnlijk nog van voor de Apocalyps dateert, wijst hen zo goed en zo kwaad als dat gaat de weg.

Samen met geluidskunstenaar Sasker Scheerder heeft Han van der Vegt een voorstelling gemaakt in beeld, geluid en voordracht, waarin dit middeleeuwse sciencefictionepos tot leven komt. Samen brengen ze De Paladijnen vanavond integraal. Na de voorstelling schuiven Van Der Vegt en Scheerder aan bij Arie Altena voor een gesprek.

End copypaste.

art,en,free publicity,nl,ubiscribe,writing | October 8, 2009 | 13:05 | Comments Off on De Paladijnen @ Perdu |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena