August / Augustus

Bijna 3 weken duurde mijn vakantie. Een volle week langer dan ik gewend ben. Met F. en een huurauto door (Noord-) Duitsland: Lüneburger Heide (Soltau en een bezoek aan Bargfeld, Kreis Celle voor het Arno Schmidt-huis), Mecklenburgische Schweiz (Dahmen aan de Malchiner See), Rügen (ruim een week aan zee), Elbsandsteingebirge (kort vanwege een rotcamping) en tenslotte 5 dagen Harz.

De racefiets was mee, maar niet heel veel ritjes gemaakt. We waren het langst op Rügen, en ondanks het uitgebreide fietsnetwerk is dat geen ideaal eiland voor de racefiets: fietsroutes gaan in Duitsland ook over zandwegen, secundaire wegen zijn op Rügen soms kilometerslang Kopfsteinplaster (je kunt er zonder probleem een Parijs-Roubaix organiseren), en in het hoogseizoen is er veel autoverkeer op de geasfalteerde wegen. En je moet ook eens wat anders doen dan fietsen: Thomas Mann’s Buddenbrooks gelezen en daarna 500 pagina’s in Uwe Johnson’s Jahrestage – en daaraan ben ik nu verslingerd.

De ritjes:

38 / 1.25 / 26.2

Maandag 11 augustus, 18.00 – 19.30, rustig zomerweer, 21 graden, zonnetje. Een kort rondje, stevig doorgereden. De fietsroutes op de Lüneburger Heide gaan vooral over (rulle) zandpaden, het alternatief (voor de racefiets) bestaat uit fietspaden langs provinciale wegen. Best aardig en best een mooi landschap (Drente maar dan op grotere schaal), zeker als de heide bloeit. Ergens voorbij Harmelingen een kleinere weg ingereden, om te constateren dat het na een kilometer toch echt een zandweg werd.

Soltau (Ebsmoor) РDr̦genheide РHarmelingen РBispingen РHeber РSoltau (Ebsmoor)

Ongeveer 70, rondje Wittow

Vrijdag 15 augustus, ‘s middags een rondje over Wittow (het noordelijkste deel van Rügen) gemaakt. De fietspaden waren net te doen voor de racefiets. Bewolkt en net niet warm genoeg om met korte mouwen en korte broek te rijden. Daardoor wel rustig op de weg – maar toch niet zo rustig dat ik autoroutes wilde verruilen voor fietsroutes.

Nonnevitz – Dranske – Wiek – Wittower Fähre – Wiek – Altenkirchen – Drewolke – Goor – Vitt – Putgarten – ri. Altenkirchen – Mattchow – Nonnevitz

88 / 3.45 / 53.0

19 augustus. Een ‘grote’ ronde – dacht ik toch. Maar terwijl de route naar Sassnitz me met wind in de rug meer dan 2 uur kostte, en ik daarna nog 2x twijfelde of ik toch niet een secundaire kasseienweg zou volgen, reed ik in minder dan anderhalf uur terug naar de camping – met 3 kilometer kasseien tussen Breege en Altenkirchen (okay, met een strookje zand waar je goed overheen kon rijden).

Buitje bij het wegrijden, daarna de hele dag droog. Bewolkt, soms wat zon, 20 graden, noordwestenwind.

De route van Baldereck naar Sassnitz – plus de afsteker naar de ingang van toeristisch hoogtepunt Königstuhl – is erg mooi, schitterend beukenbos, maar was een week eerder met meer autoverkeer op de weg waarschijnlijk vreselijk vervelend geweest. Het is dé toeristische route (Stubbenkammer, Nationaal Park Jasmund) en trekt een onafzienbare rij autoverkeer aan.

Naar Nipmerow / Hagen is toch nog best leuk klimmen, en naar Sassnitz kun je verrassend snel ‘dalen’.

Nonnevitz РMattchow РAltenkirchen РJuluisruh РGlowe РBaldereck РNarkevitz РNipmerow РHagen Рv.v. ingang K̦nigstuhl РSassnitz РHagen РBaldereck РGlowe РBreege РAltenkirchen РGudderitz РNonnevitz

46 / 2.00 / 55.0

23 augustus. Na een flinke bui brak de zon door, eerst fris (14 graden), daarna in de zon warm (20 graden), 10:00 – 12:00. Ik hoopte voorbij Hinter Hermsdorf de grens over te kunnen rijden, Tsjechië in, maar de witte weggetjes op de kaart werden toch echt onverhard. Waarschijnlijk prachtig om met de mountainbike te verkennen, maar ik wilde me met de racefiets niet vastrijden. Daarom werd het een rondje “Kirnitzschtal” – overigens erg mooi. Uiteindelijk was het naar Hinter Hermsdorf nog even echt klimmen, en in de tweede helft zat ook nog wat goed klimwerk.

Bad Schandau/Ostrauer Mühle – Kirnitzschtal – Hinter Hermsdorf – Saupsdorf – Hertigswalde – Ottendorf – Kirnitzschtal – Ostrauer Mühle

(Later in de middag werd het 27 graden en reed ik nog even naar Bad Schandau, keek naar de Elbe en kreeg zin nog een rondje te maken).

101 / 4.46 / 21.0 / 68.0

Harz. 25 augustus. Het hart van de Harz en het enige ‘serieuze’ rondje. Veel serieuzer overigens dan ik had vermoed. Het weer was ‘des Harz’: regen, miezer, mist op de Sonnenberg en later een doorbrekend zonnetje, ‘s ochtends 12 graden, later 20.

In de Harz kun je prachtig fietsen – mits je van bos houdt: goed geasfalteerde wegen en verrassend lastig klimwerk. De secundaire wegen zijn rustig. Het enige minpunt is dat de ‘rode wegen’ niet te vermijden zijn. Daar rijdt ook veel vrachtverkeer. Gelukkig zijn die wegen doorgaans breed, soms driebaans. Bij toeval had ik m’n route zo gepland dat ik de vervelendste stukken in de afdaling deed (Torfhaus – tot afslag Braunlage).

Misschien is dit rondje wel een klassieker.

Polstertal – Altenau – Torfhaus – Braunlage – Elend – Schierke – Brocken – Schierke – Elend – Braunlage – dal van de Oder – St. Andreasberg – Sonnenberg – Altenau – Polstertal

Je doet de Steile Wand van Altenau naar Torfhaus, dan de Brocken vanuit Schierke (de weg is afgesloten voor autoverkeer, alleen in de laatste 2 (steile) kilometer zijn er veel wandelaars), zelfde weg afdalen, dan de klim vanuit het dal van de Oder naar St. Andreasberg (heet dat de Oderberg?), gevolgd door de Sonnenberg. (In St. Andreasberg, zo zag ik later tijdens een wandeling ligt een heel gemeen stuk 18% waarvoor ik nog eens zou moeten terugkomen).

50 / 2.04 / 24.8 / 60.0

28 augustus. Ik wilde de voor het autoverkeer afgesloten weg door het dal van de Sieber rijden. Een rondje via St. Andreasberg bleek te lang (ik zou binnen 2 uur terug zijn). Dus dat weggetje v.v. gereden. Erg mooi. Opnieuw miezer en mist, 14 graden. Ik had m’n winteroutfit aan.

Polstertal – Altenau – ri. Sonnenberg – dal van de Sieber v.v. – Altenau – Polstertal

cycling,nl | September 5, 2008 | 15:25 | Comments Off on August / Augustus |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena