De vliegende neger & de kleine koningin

I just finished reading Jan Boesman’s De vliegende neger en de kleine koningin – or, in english: “the flying negro and the little queen”. Below my impressions in Dutch – but for my non-Dutch readers, just know there’s an excellent book in Dutch on Major Taylor, the black cycling champion.

Juist gelezen: Jan Boesmans De vliegende neger en de kleine koningin, een boek dat centreert op de Europese toernees van die ene zwarte Amerikaanse wielrenner Marshall ‘Major’ Taylor. Niemand zat zo mooi op de fiets als hij, denk je, als je de foto’s van de zwarte kampioen ziet. Het boek is een zeer geslaagde reconstructie van een schakelmoment in de geschiedenis van het wielrennen, rond de eeuwwisseling, als baanwielrennen populair is en in Frankrijk de strijd wordt uitgevochten tussen twee sportkranten. Uiteindelijk wint L’Auto, die de Tour de France gaat organiseren, van Le Velo. (Het aristocratische baanwielrennen versus de dwangarbeiders van de weg).

Deel van die strijd is de komst van de mysterieuze zwarte sprinter Major Taylor naar Europa, die daar duels zal uitvechten tegen de Europese kampioenen. Major Taylor was een van de eerste, zo niet de eerste zwarte sport-super-ster – pas na hem komt Jack Johnson. Veel sociologische achtergrond, excellent onderzoekswerk, veel referenties, en een boek dat leest als een roman – al is de stijl soms wat al te inlevend en ‘hijgerig’ (Boesmans had – naar mijn smaak – iets langere zinnen mogen schrijven.) Sportgeschiedenis zoals sportgeschiedenis moet zijn: niet alleen de wedstrijdverslagen, maar een verslag van alles eromheen, de sociale en culturele economische context.

Wie zo voor de Tour verlegen zit om een goed boek over wielrennen… : http://www.wielersportboeken.be/B/boesman_jan/boesman.htm

cycling,en,nl,reading matter | June 17, 2008 | 20:33 | Comments Off on De vliegende neger & de kleine koningin |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena