Koeppen / Kluge

Eerder dit weekend ook de Raster met werk van Kluge en Koeppen gelezen. Toch wel een verrassing – de eerste Raster sinds tijden (vele jaren) die ik van kaft tot kaft gelezen heb en waarover ik enthousiast ben. De Rasters zijn al heel lang, tja… ‘wel aardig’. Er staan altijd wel wat teksten in die je wilt lezen, maar ook veel die je (mij) min of meer koud laten, geen interesse wekken en na een snelle scan besluit je dan ze maar niet te lezen. Dit in tegenstelling tot de Yang waar nummer na nummer meestal maar 1 of hooguit 2 teksten in staan die ik besluit over te slaan (en dan toch ga lezen). In de Amsterdamse Openbare bibliotheek zijn staan de Rasters uitleenbaar tussen de boeken (op verschillende plekken), ik wil me nog wel eens laten verleiden er eentje te lenen.

(Ah ja, het ‘probleem’ van Raster is al ‘ns in 2003 beschreven door Yang-redacteur Marc Reugebrink naar aanleiding van : http://reugebrink-recensies.skynetblogs.be/post/5561579/raster).

Kluge/Koeppen is een schot in de roos – de inleidende essays zijn gewoon ‘okee’, (Vogelaar over Koeppen is beter dan Offermans die nogal moeizaam over Kluge schrijft, maar ik haast me om te zeggen dat ‘t leesimpressie is, en dat ik dat niveau zelf niet zo makkelijk haal – het is eenvoudiger om aan te wijzen wat er niet zo goed is, dan om het zelf beter te doen). De collectie van teksten van Kluge en Koeppen deed wat Koeppen betreft smaken naar meer (dat was een verrassing) en is wat Kluge betreft precies goed om te begrijpen wat hem beweegt. Kluge schrijft een soort documentaires in scenes – de serie teksten over het ontstaan van de film(industrie) bijvoorbeeld is helder en to-the-point, een fijne synthese en samenballing van kennis/zaken die je anders uit filmsociologische en STS-boeken haalt.

Wat ik zeggen wilde: daar koop ik een bundel gedrukte pagina’s met omslag voor: voor de redactionele keuze, voor de gedane arbeid van het verzamelen, het collectioneren van verschillende teksten, voor de samenballing. Redactie is arbeid, is verwerking met het oog op –, is het samenstellen van een visie ook. Ik zal nooit een Koeppen-kenner worden, en zeker geen Kluge-kenner: de ‘digest’ van Raster maakt mij een rijker lezer.

nl,reading matter,ubiscribe | May 5, 2008 | 22:10 | Comments Off on Koeppen / Kluge |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena