De Ronde van Noord-Holland / ongeveer 145

12 jaar een racefiets, en vandaag pas voor het eerst de Ronde van Noord-Holland gereden. Het kwam zo uit. F. in Brussel. Mooi weer, en voor de 110 kilometer starten tot 11.00 uur. Ik was vrijdagavond laat terug uit Rotterdam – en al heb ik tegenwoordig niet zo’n moeite meer met vroeg in de ochtend rijden, toch is het een toer om, in het weekend, ergens om bijvoorbeeld 9 uur te zijn. Maar 10 a 11 uur, dat is heel goed te doen.

Waarom reed ik niet eerder de Ronde van Noord-Holland? Het is immers de grootste toertocht zo dicht bij Amsterdam. Simpel: het is aan de andere kant van het IJ, en ik hou niet zo van het rijden in de Zaanstreek en daarboven. Te veel rechtdoor, polder, wind. De duinen anderzijds (Castricum, Egmond, Bergen) zijn prachtig.

Ooit moest het er dan van komen, vandaag was de uitgelezen dag.

Om kwart over tien vertrok ik. Nog heel even was het frisjes, een kwartier later was het warm in de volle zon en dat bleef de hele dag zo: zomers. Bij de pont kwam ik een bekende tegen: Marino. Hij was er met een stel anderen van Skits (de sportvereniging van de VU). We reden samen op naar Oostzaan (de start), schreven in, en vertrokken.

Zo kwam het dat ik de hele dag in een groepje reed, met ‘jongens & meisjes’ van Skits. Dat ging lekker, dat was gezellig en dat ging soms best hard. We zijn de hele dag door niemand ingehaald.

De route was zo-zo. Het is toch jammer dat, als je van Uitgeest naar Egmond rijdt en via Alkmaar naar Bergen en Schoorl, je de hele tijd over geasfalteerde wegen en erg vaak over een fietspad langs een grote weg rijdt, en dat je een prachtig fietsgebied in de duinen links laat liggen. (Maar ik begrijp wel dat ze de toertocht niet kilometers lang over gravel laten lopen).

We reden de 110 – een goeie keuze wat mij betreft (met heen en terug naar Oostzaan zit ik dan toch op 145) en de 160 pakte een gebied mee dat ik juist wel eens in mn eentje rijd.

Het is een happening zo’n toertocht: in Alkmaar speelt een draaiorgel, de drukte op de stempelposten, en al die groepjes wielrenners. Bij de finish – (waar ik net na de anderen binnenkwam: ik moest er in de laatste kilometers toch echt af) – een Oud Bruin (van dat bier dat in andere omstandigheden niet smaakt, maar dan wel).

En nu heb ik dan zo’n tegeltje.

Marcusstraat – Wibautstraat – pont – Kadoelen – Oostzaan [start] – Wormerveer – Krommeniedijk – Uitgeest – Egmond-binnen – Alkmaar – Bergen – Schoorl – Schoorldam – Our Karspel – Spanbroek – Spierdijk – De Goorn – Avenhorn – Middenbeemster – Purmerend – Purmerland – Twiske – Oostzaan [finish] – Landsmeer – ‘t Schouw – Schellingwouderbrug – Muiderpoort – Marcusstraat

cycling,nl | April 27, 2008 | 17:25 | Comments Off on De Ronde van Noord-Holland / ongeveer 145 |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena