Community arts is not taken seriously here

I’ll do this in Dutch, because it refers to art in Amsterdam, and is quite specific.

O.K. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft geld voor community arts. Mooi. In het buitenland (met name Angelsakische landen) is community arts een vrij duidelijk gedefinieerd gebied waar veel aandacht naar uit gaat. Het is vooral omdat F. in dit gebied werkzaam is, dat ik er zo langzamerhand aardig wat over weet. F. is een groot project aan het opzetten (Dream Depot), het is gestart in Ierland en heeft daar aardig wat aandacht gehad. Ze wil een volgende fase graag in Amsterdam ‘draaien’ – en heeft daarvoor een goeie samenwerking opgezet met een jongerencentrum in Noord, een jongerenwerker en met Artimobiel. Nu nog geld om het te kunnen draaien.

Het AFK heeft een speciaal traject voor community arts. Mooi. (Want eerder vielen haar projecten al gauw buiten de boot, omdat ze nergens in passen). Gesprekken met de cultuurverkenner en anderen vallen goed.

Maar wat blijkt: het geld voor community arts kan alleen worden aangevraagd als de kunstenaar in kwestie de WIK heeft! (F. is sinds 2 of 3 jaar uit de WIK en weet sindsdien ‘te overleven’).

Met andere woorden: er is community arts in Amsterdam, maar het wordt alleen serieus genomen als manier om kunstenaars uit de WIK aan het werk te krijgen. Zucht.

Natuurlijk, F. kan proberen geld aan te vragen in een ander traject (“talentontwikkeling”), maar het is zo zuur omdat haar project ‘community arts’ in optima forma is.

art,en,nl | November 12, 2007 | 13:35 | Comments Off on Community arts is not taken seriously here |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena