Ritjes in de Nièvre en Morvan

Van 12 – 20 mei was ik met F. op vakantie. Frankrijk. Juist onder Clamecy – vanwege de Moulin du Merle: http://www.lemoulindumerle.com/ en het huwelijk van Ben & Dezzie: www.recyclism.com & http://www.dezzie.net/. Mn racefiets paste in de achterbak van de huurauto.

Een paar (korte) ritjes kunnen maken:

[maandag 14 mei]
43 / 2.00: kaartje
Moulin du Merle – Thurigny – Cuncy les Varzy – Villers du Sec – Mont Lidou – La Pouge – Cuncy les Varzy – Mhers [steil klimmetje] – Parigny les Roses – Chevannes – Taconnay – Grenois – [+ klim naar kerkje v.v.] – Beuvron – Moulin du Merle
18 graden, ‘s ochtends.

[dinsdag 15 mei]
32,5 / 1.30: kaartje
Fontenay pres Vezelay – Domecy sur Cure – Usy – [mooie klim] – Pierre Perthus – Foissy les Vezelay – [smalle weg door bos, klim] – Vezelay [basiliek]
Na lange wandeling. Afspraak om elkaar na anderhalf uur bij de kerk in Vezelay te treffen. Regen verwacht, maar de zon kwam erdoor, best warm, 20 graden.

[woensdag 16 mei]
52 / 2.03: kaartje (bevat ook route 14 mei)
Moulin du Merle – Beuvron – Brinon sur Beuvron – Neuilly – Champallement – Butte de Montenoison – [2x 15% klim] – Noison – Arthel – Anthiou – Chevannes – Corvol – Beuvron – Moulin du Merle
Regenachtig, 12 graden, ‘s ochtends. Eigenlijk heerlijk fietsweer. Zou binnenn 2 uur terugzijn en het doel was de Butte de Montenoison te rijden – omdat die nou eenmaal op het lijstje van 1000 klims staat: http://users.swing.be/danielgobert/big/liste.htm.

[donderdag 17 mei, Hemelvaart]
53 / 2.30: kaartje
Barzy / Lac du Chaumecon – l’huis Bouché – Chambriat – Vermot – l’huis Tripier [uiterst smalle wegen ontbreken op de Michelinkaart, en best steil] – Mézanguichard – Le Vieux Dun – Cure – Rocher de la Perrousse – D10 – Quarre les Tombes – D55 – Marigny l’Eglise – Chalaux – Plainefas – Porcmignon – Barzy / La du Chaumecon
F. ging wandelen, ik fietsen. In de Nièvre was het bewolkt en druppelde het, in de Morvan zat het dicht en goot het. Eigenlijk schitterend weer voor zo’n gebied – tenminste als je weet dat in de auto droge kleren wachten. Heerlijk fietsgebied, veel kleine wegen, heel rustig. (Ik heb misschien 10 auto’s gezien, 4 wandelaars en 3 vissers), en fijne, soms verrassend lange klims.

[zaterdag 19 mei]
35,5 / 1.39: kaartje
Moulin du Merle – Tannay – [+ rondje v.v. St. Germain du Bois] – Metz le Comte – [+ klim naar kerkje] – Bezes – Asnois – Ouagne – Moulin du Merle.
20 graden en zon, ‘s ochtends. De meeste wegen ken ik al van autoritjes.

Een lange tocht naar de Mont du Beuvray (hoogste punt van de Morvan) zat er dit jaar niet in. Misschien een volgende keer. Die komt vast, want Nièvre en Morvan zijn schitterende fietsgebieden.

Ja, en nu nog een mooi kaartje maken. Gewoon een scan van de Michelinkaart, en dan de route intekenen. Van GoogleEarth kan ik toch niet echt houden. Let wel, ik vind het fascinerend, GPS, automatisch tracen, GoogleEarth-routes, maar GoogleEarth haalt het qua cartografische esthetiek en helderheid niet bij de Michelin- of ANWB-kaarten. En ik wil het overzicht dat een goede landkaart biedt: in een oogopslag de route kunnen zien – en dan projecteer ik mezelf wel in gedachten in het landschap.

Update dd. 4 juni 2008: kaartjes toegevoegd.

cycling,nl | May 28, 2007 | 21:02 | Comments Off on Ritjes in de Nièvre en Morvan |

0 Comments

RSS for comments on this post.

sorry, the comment form is closed at this time.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | Arie Altena