ariealt.net : arie's blog


vrijdag 30 mei | 1

Meer foto's van het optreden van Oorbeek in Zaal 100: http://sneaker.nl/photos/20030529.RechterOorbeek/, gemaakt door Peet Sneekes.


donderdag 29 mei | 1

Vrijdag 30 mei, zaal 100: uitvoering van John Zorn's Cobra o.l.v. nathan Fuhr, met in het ensemble Oorbeek's Mark van Tongeren en Maarten Hepp. Yes.


woensdag 28 mei | 1

Voorbereidingen treffen voor het optreden van vanavond, CD's branden, spullen ophalen. Hoeveel moeten de T-shirts gaan kosten?


dinsdag 27 mei | 1

Museum in Motion. Symposium in De Balie.

Eerste spreker Scott Lash: Life Capitalism, Life Museum. Hij noemt Hardt, Negri, Lazzarrato, Leibniz, Marx, Hegel, Foucault, Kant, Merleau-Ponty, Husserl, Wiener, Maturana, Varela, Lyotard, Baudrillard, Freud, Bourdieu, Heidegger, Krauss, Jameson, Benjamin, Groys, Duchamp, Peirce. Ik vergeet er een paar. En alle termen die daar bij horen: empire, multitude, abstract labour, biopower, exchange value, economies of flows, cultural economy, phenomonolgy, vitalism, difference, identity, power, puissance, pouvoir, ontology, epistemology, monadology, homeostasis, autopoesis, indexicality, icons. Een kluwen. Teveel namen en verwijzingen, waaruit wel een voorstel te peuren valt: het life museum as a space of monadology.

Voor Thierry de Duve bestaat de wereld uit Duchamp, Magritte, Broodthaers en aanhalingstekens. (Okee, en liefde voor de kunst).

'Museums zijn de zwarte gaten van onze kapitalistische economie', zegt Boris Groys, 'ze onttrekken objecten aan de flows van de economie'. Hij wil 'ways of presentation that produce art'.

Charles Esche geeft een enthousiaste presentatie van alle dingen die hij in het Rooseum in Malmö doet. Hij beschouwt het museum bijna als een buurthuis, een plek waar mensen, kunstenaars, actievelingen, iets kunnen doen. Hij huldigt het principe van gastvrijheid, 'ja' zeggen tegen de dingen die zich aandienen (aansluitend bij Derrida's opvattingen van gastvrijheid). En ook al kun je je afvragen wat de waarde van sommige projecten is in de context van kunst, levendig is het wel - en eerlijk gezegd interesseert die levendigheid en de culturele energie en me meer dan 'waarde' of 'kwaliteit' in het licht van de kunst. Hier wordt cultuur gemaakt, geproduceerd, voortgebracht. Daar gaat het om. Of, beter, daar begint het. (Maar, vraagt de liefhebber van museums, is dat de taak van het museum?)

Natuurlijk is 'buurthuis' de term die gebruikt zal worden om zijn aanpak te diskwalificeren, maar vraag je eens af: waarin verschilt het museum qua functie van het buurthuis? En wat is belangrijker voor een samenleving, een buurthuis of een museum? Ik zou de term 'buurthuis' niet moeten gebruiken, het verheldert niet. Ik zou moeten zeggen dat Esche's aanpak doet denken aan kunstenaarsinitiatieven ofzo. Maar ik kan het toch niet laten. En Esche weet het museum open te breken, spannend en cultureel relevant te maken.

De Baltic in Gateshead bij Newcastle upon Tyne is een kunstfabriek (zonder collectie).

Het museum als plek om alternatieven voor het kapitalisme voor te stellen - al is het zelf onderdeel van een kapitalistisch systeem. Het museum is een gepriviligieerde ruimte binnenin het kapitalistische marktsysteem, waarin alternatieve modellen die tegen de markt in gaan ontwikkeld kunnen worden. Esche opnieuw.

Dan nog meer lezingen en 'talks'. Vanavond nog meer. Maar niemand spreekt over betekenis en de functie van het museum als betekenisproducerende instelling, als interpretatiemmachine - (Anna Tilroe stelt de vraag en legt de vinger op een zere plek).

En geen aandacht voor nieuwe media, geen melding van de ontwikkelingen in de musea en instellingen als het ZKM. Pas als Scott Lash dit opmerkt, zegt Hans Ullrich Obrist iets over zijn samenwerking met Bruno Latour. Dan is het al zes uur...

In de avond proberen twee televisietijgers er een confronterend debat van te maken door niemand te laten uitpraten. Het lukt niet echt. Veel veilige en oppervlakkige uitspraken. Koen Brams weet in ieder geval nog te zeggen dat een curator de rol heeft van betekenisarbeider in het museum, dat kunst verspilling is met een betekeniseffect (wie dat niet accepteert houd beter op), dat het evident moet zijn dat we iets leren in een museum en we af moeten van de formats. Stijn Huijts wijst er nog even op dat de kansen van het museum liggen in de selecties die het pleegt, in de keuzes die het maakt.

Maar verder...


maandag 26 mei |1

'De jonge astronauten', zo noemt zich de eerste lichting van de schrijfopleiding van de Rietveldacademie, http://www.gerritrietveldacademie.nl - eerste lichting = eerstejaars. Gisteravond presenteerden ze zich voor het eerst, in Perdu, http://www.perdu.nl. En dat viel niet tegen. Het was zelfs best goed, zeker in aanmerking genomen dat het eerstejaars zijn. Mooie dingen gezien en gehoord - zonder uitzondering vrij intiem - geen straatlawaai, revolutionair gekraai noch gescandeerde verzen tegen een vette housebeat, niets van dat al. Wel overdacht en veelvormig. En met Walter van den Berg http://www.vandenb.com.


zaterdag 24 mei |1

Regen. Een dag lezen. Bijvoorbeeld:
http://grandtextauto.gatech.edu/
http://huminf.uib.no/~jill/
http://www.discordia.us:81/scoop/
http://www.enarrative.org/index.html
http://www.uiowa.edu/~iareview/mainpages/tirwebhome.htm
http://www.tale-of-tales.com/
http://www.markbernstein.org
enzovoorts.


vrijdag 23 mei | 1

Oorbeek speelt weer
Oorbeek plays again

woensdag 28 mei
Zaal 100
De Wittenstraat 100 (tram 10, halte Wittenkade)
tel: 020-6880127
aanvang 22.00 u.
Oorbeek speelt om 23.00 u.
toegang 2,30 euro

22.00
The Workshop
Dante Oei: piano
Louis Andriessen: Trepidus (1983)
Richard Ayres: No.8 (1991)
Orlando Jacinto Garcia: Recuerdos de otro musica para piano (1990)
Bart Spaan: Los Infinitos Caminos (1993; rev. 1998)
Samuel Vriezen: Stuk Voor Piano 00 (2000)
Samuel Vriezen: nieuw werk (2003)
Christian Wolff: Exercise #15 (1975)

22.45
Hilary Jeffery: trombone

23.00
MAXIMUM CLARITY
OORBEEK

'Maximum Clarity', is gewijd aan improvisatie in kleine bezetting, variërend van solo's tot hooguit een kwartet.

Oorbeek 1 = 6 max 4
a mixed bag
(6)1
(6)2
(6)3
(6)4
oordeel
'you're out'

http://www.xs4all.nl/~ariealt/oorbeek


woensdag 21 mei | 2

Het gaat maar door en het gaat maar door. Het valt nauwelijks bij te benen. Nauwelijks. Het lukt toch. Je vergeet en je vergeet wat je niet doet maar had moeten doen. Dagen waarvan je dacht dat ze leeg waren lopen ongemerkt vol. To-do-lijstjes maken is funest. Leef bij de dag.

En zo was ik nog wel even gaan luisteren naar Ken Vandermark, de Amerikaanse saxofonist die met Iannis Kyriakikdes, Andy Moor, Terrie Ex en Han Bennink in de OCCI speelde. Het was vooral hard, ouderwets free-jazzerig en het duurde lang voor ze een balans gevonden hadden - Bennink plus Vandermark matchte op swing, Kyriakides en Vandermark op lyriek, maar Kyriakides en Bennink matchten absoluut niet.


maandag 19 mei | 2

Jouke Kleerebezem schrijft over het Personal Publishing Pandemonium:
'One of the conclusions of these days' activities would be that the word 'weblog' either needs a more precise definition or cannot be used anymore for the bulk of publishing that is now associated with it. The artist/authors who make up the PPPandemonium do not identify with it.' (http://www.nqpaofu.com/2003/nqpaofu69.html#20030511).

Of hebben we verfijningen nodig? Aanduidingen voor subgenres? Er is meer dan de linklog en de lifelog.

Als literatuurwetenschapper zou ik zeggen dat de genre-aanduiding 'weblog', of 'blog' als een verwachtingshorizon voor lezers functioneert. Een genre is geen set exact identificeerbare tekstkenmerken. Maar is het echt zo eenvoudig? Natuurlijk niet. Meer denkwerk nodig.

maandag 19 mei | 1

'You are known for your tenderness. The critics have said that you move them deeply, and your parents have always believed in you. Your latest work draws on all of your past successes and the successes of the entire human race. Even wild animals love your art. It's a whole new way of life and the best part is that it's so simple. You make it seem so easy. We are learning to love you more and more and more every day. Now go to it.'
http://www.learningtoloveyoumore.com.

Oftwel: kunst om mee te doen. Wie snel is kan nog in de tentoonstelling op Impakt (http://www.impakt.nl) terecht komen, door opdracht 24 te doen: cover Don't Dream it's Over van Crowded House.


zaterdag 17 mei | 4

Gelezen: Writing Machines van Katherine Hayles. Uit de Mediawork Pamphlet Series van MIT, waarvan elk boekje met bombarie omgeven wordt, waaronder een website: http://mitpress.mit.edu/e-books/mediawork/titles/writing/writing_book.html Het boekje zelf viel me wat tegen. Hayles schets in een pseudo-autobiografisch verhaal haar interesse in elektronische literatuur en pleit voor aandacht voor de materieele aspecten: hoe een boek (of ander medium) de tekst presenteert en de interactie met de lezer vormgeeft. Ze bespreekt o.a. artist books, Danielewski's House of Leaves en hyperteksten, doet dat intelligent. Maar door de vorm - de pseudo-autobiografie - kun je je niet aan de indruk onttrekken dat ze voor zichzelf iets ontdekt waarover literatuurwetenschappers met interesse in avantgardes zich al tientallen jaren buigen. Namelijk, dat het boek een object is en dat de tekst in dat boek naar dat object kan verwijzen, er mee kan 'spelen', het als betekenisgevend element kan gebruiken etc. Ik had gehoopt dat Hayles - die toch voor de literatuurwetenschap baanbrekend werk heeft verricht met haar onderzoek van raakpunten tussen wetenschap en literatuur, verder zou gaan. Maar er speelt vast mee dat het traject dat ze beschrijft me erg vertrouwd is...

Een mooi citaat dan:
'Through its material metaphors, House of Leaves suggests that the appropriate model for subjectivity is a communication circuit rather than discrete individualism, for narration remediation rather than representation, and for reading and writing inscription technology fused with consciousness rather than a mind conveying its thoughts directly to the reader.' p130.

zaterdag 17 mei | 3

'Ken je She's a girl nog?'
'Euh, jawel.'
'Okee, dan speel je dat nummer straks mee, t refreintje, E A Cm Cm, op de gitaar van Sybe.'
'Euh, goed, ik ken het coupletje ook nog wel denk ik.'
'Na het tweede coupletje hebben we nu een solo, doe maar wat, Sybe pakt altijd een hoge E.'
'Is goed.'
'En als het mis gaat, het staat toch allemaal in E en het is punk dus het maakt niks uit.'
'Ik doe wel wat.'
'En anders maak je er gewoon freejazz van.'
Ik geloofde het niet helemaal. Maar na zeven liedjes ('i'm living in the basement', 'She's in love, she's in love, with somebody else.' 'I wanna be, lost in action, DOA') riep Harm 'waar is Arie, Arie hier komen, spelen!', en daar stond ik in de Soundgarden, op het feestje vanwege het tienjarig bestaan van de kroeg die 'verloren punkers e.d.' van de straat houdt, kreeg Sybe's gitaar omgehangen om de ouwe 'hit' She's a girl te spelen met Sexbomb Nagasaki http://www.sexbomb-nagasaki.com/, onvoorbereid, al 8 jaar of langer niet gespeeld.
'Hij heeft een baard! ga je scheren!'
1 2 3 4 coupletje, refreintje, coupletje, solo (een hoop herrie in 4 maten), refreintje. Het ging goed, het was lachen. Ik kende het liedje nog. Natuurlijk kende ik het liedje nog. Na een concert van Sexbomb Nagasaki zingt het nog uren in je hoofd na: 'Natasja, Natasja, wat doet een punker in de liefde, Natasja, Natasja, wat doet een punker in liefde.' Lachen.

Want ooit zat ik met Harm en Sybe en Ebko in een bandje, de voorloper van Sexbomb Nagasaki. Vandaar. Bier later werd het vier uur 's nachts.

zaterdag 17 mei | 2

Het wedstrijdcommentaar van Michel Wuyts is een bad van taal, ik zak er in weg, zo vertrouwd, deze stem die soms uren op de achtergrond in mijn huis klinkt. Ik kan er bij in slaap vallen.

En dat bedoel ik positief.

zaterdag 17 mei | 1

Nieuws waar je van schrikt: vijf zelfmoordaanslagen in Casablanca. Waarover ik nu niets weet te zeggen.


vrijdag 16 mei | 1

De bestelde boeken zijn aangekomen, Agamben, Lippmann en Dewey. Vanmiddag las ik al een stukje uit Public Opinion van Walter Lippmann en was aangenaam verrast. Nu sta ik op het punt om nog even naar buiten te gaan, heb mn jas al aan, en sla Art as Experience van de Amerikaanse pragmatist John Dewey open. Hoe is het mogelijk dat ik dit pas nu lees? Ik ben in de verleiding om alles wat ik lees over te tikken...

'This task [nl. die van de filosofie van de kunsten] is to restore continuity between the refined and intensified forms of experience that are works of art and the everyday events, doing, and sufferings that are universally recognized to constitute experience.'

'The sources of art in human experience will be learned by him who sees how thee tense grace of the ball-player infects the onlooking crowd; who notes the delight of the housewife in tending her plants, and the intense interest of her goodman in tending the patch of green in front of the house; the zest of the spectator in poking the wood burning in the hearth and in watching the darting flames and crumbling coals.'

(De sekserollen zijn wat ouderwets, maar hee, tis 70 jaar geleden geschreven).

'The arts which today have most vitality for the average person are things he does not take to be arts: for instance, the movie, the jazzed music, the comic strip, and too, frequently, newspaper accounts of lovenests, murder, and exploits of bandits.'

Allemaal in de eerste 3 pagina's. Een boek uit 1934!


donderdag 15 mei | 2

Veel leuke dingen te doen. Natuurlijk het World Wide Video Festival (http://www.wwvf.nl), maar ook op zaterdag een opening in Consortium met een bandje (Rai Uno?) en een mooi programma in De IJsbreker (met stukken van Sciarrino en Cornelius Cardew) en dan maandag een concert van Pole, Scratch Pet Land en Niobe in Frascati, georganiseerd door Roland Spekle voor STEIM: http://www.steim.nl, en dan dinsdag nog Ken Vandermark met Han Bennink, Terrie, Andy Moor en Iannis Kyriakides in de OCCII. Ik neem mezelf voor om naar in ieder geval twee van al deze dingen te gaan. O, en ik kom net Ebko tegen in de trein en Sexbomb Nagasaki speelt vrijdagavond in de Soundgarden.

donderdag 15 mei | 1

De URL van Langs de lijn van de toekomst is http://www.langsdelijn.net/SPLASH.html. Met dank aan Tonie (van http://www.tonie.net) die 'm vond en 'm mailde.

De volgende Metropolis M is weer naar de drukker (nou ja, morgenochtend dan). Het is altijd weer een heel gedoe, de laatste correcties, de laatste veranderingen. Eigenlijk zou er nu een last van me af moeten vallen. Helaas valt die pas echt van me af als het nummer ook gedrukt en verspreid is. En dat duurt nog 3 weken.

Waarom ik niet meer met links schrijf, reden numero zoveel: ik tik regelmatig stukjes in de trein. In de trein heb ik geen connectie. Tikken in de trein is prettig: het kort de ervaren reisstijd.


dinsdag 13 mei | 1

Gisteravond mocht ik op de lokale radio van Gorkum en omstreken vertellen over mijn passie voor wielrennen, al ging het vooral over taal. Het was een van de wekelijkse radiouitzendingen in het kader van het Langs de lijn van de toekomst-project van Jeanne van Heeswijk dat zich in Gorkum afspeelt. De andere gast was een ex-voetballer van boven de tachting, meneer Van Heumen. Het werd vooral een erg gezellige en beetje nostalgische uitzendingen over sport en spel en taal. Jammer genoeg kon ik niet in Gorkum zijn & zat thuis, per telefoon in de uitzending. Geef mij een duw en ik klets wel. Zo voelde de uitzending een beetje. Moeilijk zonder visuele cues, je weet niet of wat je zegt overkomt, of je nog lang wat kunt zeggen of niet. Het uur was ontzettend snel voorbij. Jo van der Spek (http://www.xs4all.nl/~jo) - die het presenteerde en aan elkaar praatte had de regie stevig in handen. Professioneel & strak. Erg sympathiek maar ook erg goed project trouwens - over de rol van spel en sport in de cultuur. Er hoort een flinke website bij waarop op de radiouitzendingen terug te luisteren zijn, maar de URL ben ik even kwijt (stom genoeg).

dinsdag 13 mei | 1

Had beloofd om mn aantekeningen voor mn lezing in Maastricht op het Personal Publishing Pandemonium hier beschikbaar te maken. Bij deze. In het Engels (soms crappy Engels als je het mij vraagt). Het zijn gewoon ruwe aantekeningen, maar ze geven aan in welke richting ik denk & waar ik over gepraat heb in Maastricht.

Personal Publishing Pandemonium
10 - 05 - 03
Jan van Eyck Academie
Arie Altena

who i am & why i'm here
http://ariealt.net: weblog, personal publishing
http://www/mediamatic.net: CMS and automatic editing
metropolis m: mainly paper, for sale at bookstores

these notes are quite personal - they're not even close to the beginning of a good article. though they contain the beginning thereof.

1. why i started a weblog

just for fun
to see if it would change my way of writing, reading, browsing the web

because I was looking for another way of writing, which fitted working with the web en with e-mail
to archive my thoughts and ideas in a way so others who might be interested can consult it
because I liked other weblogs and I liked Louis-Paul Boon
because I used weblogs as an example in teaching
as a way of remembering the good stuff I found on the web (bookmarks don't function for me, google alone is not enough)
out of irritation - because development of mediamatic.net took so long

because I honestly thought (and still think) it's the best way of 'writing for and in the web'. The place where reading, following hyperlinks, writing (back) and writing with hyperlinks has found it's true place, lo-tech and practical, usable, humanlike.

(...) this all works only if each person makes links as he or she browses, so writing, link creation and browsing must be totally integrated

because it's the ongoing process of writing and thinking

2. what i expected it to do

make some friends happy
fullfill the pleasure of writing

3. what i secretly hoped it would grow into

a place where thoughts develop into ideas and lead to insights and articles
a place where a new style of theorizing, or at least a new style of writing would develop
a place that would grow into an archive of my unfinished thoughts

4. what actually happened

all the time hoping I got time to put to put stuff up....

5. how i work

teksteditor - BBedit - Transmit

use the tools that fit you, although they might not seems the most handy tools. make sure you stay in control as much as possible

(how I worked)
I used Blogger for a while

6. why i keep doing it

because i'm hooked
it is the of recording public private live

7. why i think it's important

it is a way of publishing that shows the situatedness of one's work: as well intellectually as contextualized in the bigger network of the web
it show the situatedness of one's (intellectual) life
it shows who's stuff you're borrowing and using, where you got your ideas
it's free

maybe the most important writing-job is done nowadays as a kind of ongoing writing rewritting, linking and commenting, all networked.

if print magazine's are an object that's about style, weblogs are an ongoing process about a person.

8. http://www.mediamatic.net:
automatic editing? making links not only to the past but also for and in the future.
the importance of metadata

9. Metropolis M
professional, money involved, responsability towards subscribers and readers...a whole different ballgame...


maandag 12 mei | 1

Een filmfestival met alleen maar films over fietsen: http://www.bicyclefilmfestival.com/. En check deze site http://www.redlightgo.ws/, bij de film Red Light Go over New Yorkse fietskoeriers en alleycatracing. En inderdaad: de helft rijdt op een baanfiets. (Blijvende fascinatie).


zondag 11 mei | 1

Terug uit Maastricht. Goed om daar een weekend geweest te zijn, op de Jan van Eyk Academie. En een fijn hotel in die meest bourgeois stad van Nederland. Daar ging het natuurlijk niet om. Het ging om persoonlijk publiceren, weblogs en tijdschriften, het Personal Publishing Pandemonium. Later daarover veel meer (zal mijn aantekeningen uploaden). Goed om met Jouke van http://www.nqpaofu.com/, Paul Perry van http://www.alamut.com, Rogerio Lira van http://www.latenightpool.com, Kees Brandenburg, Max Bruinsma, Giselle en anderen van gedachten te wisselen over online publiceren en weblogs. Jammer dat de opkomst op de Jan van Eyck wat tegenviel, terwijl de bijeenkomst over de drukwerk-tijdschriften in Marres (http://www.marres.org) zeer goed bezocht was. De gap tussen het wereldje van het drukwerk en de wereld van het online publiceren is blijkbaar erg groot, en daar schrik ik eigenlijk elke keer weer van. Het lijkt wel alsof de drukwerk-tijdschriften nauwelijks interesse hebben in het online publiceren en weblogs. Alsof het twee volledig verschillende werelden zouden zijn. Terwijl het web toch de manier waarop lezers hun informatie verzamelen en hun tekst- en beeldentertainment fiks veranderd hebben.

Ook een boost gekregen om het bloggen serieus te blijven nemen, er over te theoretiseren en een begin te maken met het knutselen van een goed, lang artikel. Over het genre, over het proces versus het object, over schrijven met links, over het waarom van schrijven, over het verschil (?) tussen dagboekschrijven, bloggen en artikelen schrijven. Over de integratie van browsen, lezen, linken, schrijven.

Een tijdschrift is een ding (of een serie van dingen) over stijl, een weblog is een proces dat zich centreert rond een persoon. Dat dacht ik in Marres tijdens de interviews met de makers van tijdschriften als Purple, Re (Job van Bennekom), Butt en o42c.

Heb zonet eens naar mn statistics gekeken. Doe ik eigenlijk bijna nooit. Sinds april bijna 100 hits per dag, terug te herleiden tot zo'n - per dag - 30 verschillende personen (na aftrek van zoekmachines en mijn eigen hits). Wil ik dat wel weten? Ben daar nog niet uit.

Het leukst zijn natuurlijk de zoektermen van de hits via google: sexbomb nagasaki, foto de karl polanyi, bedrijf and ontslagen and afslanken (huh?), en echt waar: Wim van Est (de zeer kort geleden overleden legendarische wielrenner) en Rini Wagtmans (ook wielrenner), en Freddy Maertens (nog een wielrenner). De allerleukste: "mensen die ondanks alles touch trouw blijven aan hun keuze" (met tikfout).


donderdag 8 mei | 2

Weer een dag multitasken. Appeltje-tab van Mail naar Safari naar Teksteditor naar BBEdit naar Transmit naar Mail naar Safari. Uitzicht op de Westerkerk en de bloeiende sering op mn balkon (zo ongeveer de enige plant die het daar langer dan 2 jaar uithoudt). Oefenruimteopnames van Oorbeek. Woensdag 28 mei optreden in Zaal 100. Ik moet mn gitaar laten repareren (hij valt letterlijk uit elkaar). Wat zou ik ontzettend graag een groot essay schrijven over webloggen - liefst vanuit persoonlijk perspectief...Tekstjes voor de eindexamencatalogus van 'Groningen' over Michiel Koelink en Martijn Verhallen zijn zo goed als af. De zon schijnt. Veel te doen voor Metropolis. Het houdt nooit op. Presentatie voor zaterdag (Jan van Eyck, Personal Publishing Pandemonium) maken. Zin om een mooie syllabus voor het theorieprogramma voor de studenten van het Frank Mohr Instituut (IME) op te stellen. Multitasken. Appeltje-tab. Maar je kunt niet alles tegelijkertijd.

Ik zou bijna vergeten dat mijn favoriete wielerronde - de Giro d'Italia - zaterdag begint: http://www.gazzetta.it/speciali/giro2003/. Hmm. Ontzettend onduidelijke site. De sympathieke lo-tech site van Wim van Rossum Cycling4all.com is uit de lucht, dus nu haal ik mn nieuws maar van http://www.cyclingnews.com/.


maandag 5 mei | 2

Alle teksten voor de volgende Metropolis M doornemen. Auteurscorrecties verwerken. Morgen de correcties doorvoeren in Quark. Zo ben je een dag of meer zoet.

En ondertussen, tussendoor en tegelijkertijd e-mailen over de inhoud van het daaropvolgende nummer.

Terwijl ik oefenruimteopnames van Oorbeek (http://www.xs4all.nl/~ariealt/oorbeek) beluister. (De t-shirts - ontwerp Serge Onnen / Bea Correa - zijn besteld en binnenkort verkrijgbaar).

En snel wat notities maak voor mijn presentatie in Maastricht.

En eindelijk deze drie boeken bestel: Agamben, The Coming Community, Walter Lippmann, Public Opinion en John Dewey, Art as Experience. (Gooi te titels zelf even in de search-box van Amazon...)

Zijn mensen wel in staat tot multitasking?

Anderhalf uur wielrennen om af te kicken en ontspannen.

maandag 5 mei | 1

Via Jouke Kleerebezem:

expand your weblog off-line

Weblog authors are invited to sprawl their publications off-line to be contribute to the Personal Publishing Pandemonium installation (and subsequent printed matter) in the gallery space of the Jan van Eyck Academie, Maastricht the Netherlands, over its 9 May through 8 June 2003 installation period.

lees de rest op: http://nqpaofu.com/2003/nqpaofu69.html#ryoroi


zaterdag 3 mei | 3

De zwaluwen zijn terug! Als ik me niet vergis zijn het gierzwaluwen die in de Jordaan overzomeren. Elke zomeravond, tot in augustus, zie ik ze door de lucht cirkelen en scheren ze langs mn balkon. Zojuist zag ik de eerste, 3 mei, kwart over negen. (Er is een website waarop zulke 'eerstelingen' bijgehouden worden - bijgehouden door duizenden 'posters', de eerste zwaluw, de eerste bloeiende rozenstruik van het jaar enz. Dat blijkt in de loop van de jaren veel kennis op te leveren over de veranderingen in de natuur en het klimaat. Helaas ken ik het adres niet).

zaterdag 3 mei | 2

Ook nog twee teksten te schrijven - deadline vrijdag - voor de eindexamencatalogus van de opleiding IME van het Frank Mohr Instituut. Een over Michiel Koelink en een over Martijn Verhallen. Het is een abstreus (hoe kom ik op dat woord? staat niet in de Van Dale) drukke week.

zaterdag 3 mei | 1

"Maybe weblogging is way of publishing that shows the situatedness of one's 'intellectual' work. Maybe it's a way to archive one's daily thoughts and ideas in a way so others, who might be interested, can consult it. (At least Google keeps track). Maybe it's a way of connecting one's thoughts to the bigger textual tissue of the web. Maybe it's just jotting down notes hoping something will grow out of it. Maybe it's like writing public postcards to friends."

Et cetera.

"Someone who didn't like my weblog when I started out called it a screened intellectual webcam. I didn't like that. But in a way he was right."


vrijdag 2 mei | 4

De flyer van het Personal Publishing Pandemonium. Ik sta op het programma van het symposium, samen met Jop van Bennekom, Mark Bernstein, Kees Brandenburg, Max Bruinsma, Maurizio Cattelan, Scott Hug, Gert Jonkers, Jouke Kleerebezem, Joerg Koch, Rogerio Lira, Giselle de Oliveira Macedo, Paul Perry en Jeff Rian. 10 en 11 mei, van 11 tot 18 uur. Ik sta in t schema op de zaterdagmiddag. Het speelt zich allemaal af in Maastricht, in Marres (http://www.marres.org) en de Jan van Eyck Academie (zie http://www.janvaneyck.nl/onlinepublishing).

vrijdag 2 mei | 3

O, natuurlijk zijn er manieren om deze weblog beter te onderhouden, en ja, arme windows-gebruikers, de stylesheet deugt niet voor jullie (het ziet er om een mac een stuk aantrekkelijker uit). En, erger, excuses aan de slechtzienden, de tekst zoomt niet, daar kwam ik gisteren achter. Nee, ik heb geen uitgebreide gebruikerstesten gedaan. Shame on me. Nu ik aan het nadenken ben over wat ik zal vertellen op het Personal Publishing Pandemonium aan de Jan van Eyck, word ik ook weer eens met mijn neus op deze praktische feiten gedrukt.

vrijdag 2 mei | 2

Thing I hate to admit? Helemaal niet. Volgens de website http://www.sexbomb-nagasaki.com ben ik een groupie van Sexbomb Nagasaki, het punkbandje van Harm, Ebko, Sybe en Sybe. Altijd garant voor veel lol en fijne meezingers. Lang, lang geleden heb ik met Harm, Ebko, de eerste Sybe en een drummer die van de Rolling Stones hield in een hardcore-punkbandje gezeten. Harm schreef de nummers en speelde bas op een manier die het verdomd moeilijk maakte voor de twee gitaristen (waarvan ik er 1 was) om er akkoordjes overheen te rammen. Tot Ebko ging bassen, Harm overstapte op gitaar en Sexbomb Nagasaki echt ter wereld kwam. Volgende week woensdag 7 mei gaan ze hun grootste roem - tot nu toe - beleven: ze spelen dan in het voorprogramma van de Buzzcocks in Paradiso (aanvang 20.30u). En ik kan er niet bij zijn. Damn.

vrijdag 2 mei | 1

Op koninginnedag stuit ik, net een paar minuten op straat, om de hoek van mn huis, aan het begin van de Bloemgracht, op het boek The Society of Text, Hypertext, Hypermedia and the Social Construction of Information, samengesteld door Edward Barrett, uit 1989 (http://www-mitpress.mit.edu/catalog/item/allemaalcijfers). Een van de MIT-boeken die destijds de theorievorming over hypertext definitief in gang zetten. 1 euro. Kon ik niet laten liggen. Toen Storyspace en Hypercard gloednieuw en hot waren, en men begon te ontdekken dat (en hoe) je met links kunt schrijven.

archief
links | ik
links | regelmatig
links | blogs
links | vrienden