ariealt.net : arie's blog


maandag 28 juli | 1

Gisteren mijn korte artikel over Agamben in de grondverf gezet. '1500 woorden, liefst speels en toegankelijk'. Hoe een speelse en toegankelijke tekst over Agamben te schrijven? Agamben-for-dummies versus Agamben-onverkort? Bijna een kwestie van eerst maar gewoon opschrijven wat ik in mn hoofd heb en het later 'toetsen'.

Scan nu de weblog van Jouke Kleerebezem op Agamben: http://search.atomz.com/search/?sp-q=agamben&sp-a=000125a3-sp00000000


zondag 27 juli | 1

Nieuwe Yang, alweer. Met een pamflet van Frank van de Veire tegen de leegte van de hedendaagse kunstkritiek, de leeghoofdigheid van het curatorenproza en het zwijgen van de kunstenaars - zo'n stuk waar ik enerzijds volledig mee instem, maar dat me anderzijds afstoot omdat Van de Veire's visie op kunst me veel te a-politiek is, te veel gericht is op de kunst zelf, op het wezen van de kunst en veel minder op wat kunst doet en wat haar betekenis is. 'De kunst' daar kan ik niks mee. Verder in de Yang een best genadeloze ontmaskering van de Raster van de afgelopen tien jaar - een Raster die in de viering van haar 100-ste nummer haar eigen geschiedenis ontkent (Tom Vandevoorde). Een artikel van Zizek over biogenetica. Een lange recensie die aangeeft waar het misgaat in recent verschenen 'great Dutch novels' (Daniel Rovers) - enzovoorts. Fijn fijn.

Heb het in mijn hoofd gehaald om een korte tekst over Agamben te schrijven voor de volgende Metropolis M. Min of meer op verzoek. Ter inleiding. Eerder dit jaar Homo Sacer, the Coming Community en een heel stel kortere stukken (over Bartleby, het einde van het gedicht, immanentie) gelezen. Weinig tijd (what's new). Ik bezit niet het vermogen tot filosofische fijnslijperij waar Agamben om lijkt te vragen - maar is dat zo? Of valt er ook zonder filosofische fijnslijperij iets zinnigs en kritisch over zijn ideeën te zeggen?

Volgende week vertrek naar de Abruzzen. Ruim twee weken fietsen (een georganiseerde reis van Cycletours). Ik kreeg vandaag de deelnemerslijst voor de tocht: 19 man en 1 vrouw. En zeker 3 bekenden. Ik zal het rustig aan moeten doen, ben niet erg zeker over mijn conditie. Sommige etappes zijn meer dan 150 kilometer lang. Ik kijk er naar uit, ondanks het feit dat de vakantie 'raar' valt - in de opbouw- en eerste week van de Test-Portal tentoonstelling waaraan Oorbeek meedoet. En, ik zal 'r missen.


vrijdag 25 juli | 1

Hoe goed is mijn geheugen? Twee weken geleden html-de ik de teksten die ik dit jaar schreef, maar vergat de langste: die over computeranimatie. Die staat nu ook on-line op mn txt-pagina.

En waarom ben ik deze site niet eerder tegengekomen. Let ik niet goed op soms? http://slash.autonomedia.org/.

Twee weken geleden blogde Wilfried deze links voor mij - over straatkunst -:
http://aouw.org
http://www.monsieura.com
http://influenza.animen.com/
http://www.vivastak.fr.st
http://www.banksy.co.uk/
http://www.eltono.com/
http://www.ws-mag.com/
http://www.stickit.nl/


dinsdag 22 juli | 1


Vrijdag 18 juli, IJmuiden, 22.00 uur.


woensdag 9 juli | 1

Toch, ondanks de polsproblemen mn txt-thuispagina ge-updated. De teksten van dit jaar toegevoegd (de nog niet gepubliceerde ook, maar de link nog niet actief gemaakt...). Favoriete bezigheid: na het werk een ijsje eten aan zee bij Langeveldse Slag = 90 kilometer op de racefiets. Lees de biografie van Georges Perec. Kijk naar de Tour - het is nu te laat om mijn prognose van de einduitslag te geven. Het zou valsspelen zijn nu Hamilton, Leipheimer en Di Luca al 'uit' zijn voor een hoge klassering. Ik vrees een saaie defensieve Tour waarin Ullrich tweede wordt, Beloki derde (Armstrong wint). Ik hoop op Mayo en verrassingen.


dinsdag 8 juli | 1

Kleine pauze op de weblog. Sinds vorige week maandag, na te veel toetsenbod- en trackpadwerk in verkeerde houding, pijnlijke polsen en ellebogen. Mn laptop is nu net als iedere computer een bron van pijn en ik zit er liever niet te lang achter te werken. Als ik nu rustig aan doe, is het leed volgende week geleden.


dinsdag 24 juni | 2

Uit betrouwbare bron vernomen dat de beroemde kunstenares Louise Bourgeois (sp?) Oorbeek erg leuk vindt.

dinsdag 24 juni | 1

Vanochtend om 11 uur ben ik naar het homomonument gegaan om daar met een paar buren afscheid te nemen van de overleden alcoholische buurman, (hij was homo, vandaar). Dus stond ik daar met een onvervalste Amsterdamse, 3 homo's en een wat oudere buurman. Ik was aan de late kant, ze hadden al bloemen in het water gegooid (die rondom een bierflesje bleven drijven). Even verderop stond een cameraploeg van RTL4 te filmen. Dus het kan nog zijn dat we in de achtergrond van een reportage terecht komen. Overigens, er is vastgesteld dat hij een natuurlijke dood gestorven is.

Gisteren is ook het huis van mijn buurman uitgeruimd. Dat stonk behoorlijk. (Toch heb ik nooit last gehad van stankoverlast). De meubels werden aan straat gezet. Toen ik om tien uur naar buiten ging waren juist een heel hippe jongen en een heel hip meisje bezig om tussen de spullen naar bruikbaars te zoeken. Ze gingen blij weg met een stuk vleorbedekking en nog zo wat.


maandag 23 juni | 1

Tweede persoon.

Je kunt weer een lijstje maken van de dingen die je gemist hebt. De start van http://www.lovecontrol.nl, afgelopen zaterdag in de Balie. Je wilde er heen, je vergat het. Het stickerdebat in zaal de Unie, zondag, over de cultuur van het stickersplakken, kunst of vandalisme? Ja, shit, in Rotterdam en je had genoeg in de trein gezeten. Je was wel even bij een tentoonstelling van het Sandberg in de Nicolaaskapel, maar dat was niet bijster goed (op z'n zachts gezegd) en je hebt de Marina Abramovic-tentoonstelling in Montevideo bezocht, waar je vaststelde dat je inderdaad niets hebt met haar werk. De videoregistraties van de performances uit de jaren zeventig missen - op video bekeken - urgentie. Het latere werk kwam erg leeg op je over, vooral de muur met chantende monniken. En van de mambo-installatie met de magnetische schoenen werd je vooral melig. Geen werk voor nu. Of, okay, geen werk voor jou nu.


donderdag 20 juni | 2

Ik heb mij - telefonisch - gemeld bij de politie. Je komt ineens veel te weten over je buurman. Wat bleek: hij vertelde zijn moeder dat hij dagelijks een potje schaak met mij speelde. Hij had haar blijkbaar onlangs verteld dat hij mij al een week niet gezien had. Ik heb nooit een potje schaak met hem gespeeld. Toen hij gisteren gevonden werd en ik niet thuis bleek te zijn, nam de politie meteen aan dat ik minstens week vermist was. Ik hoorde dit verhaal van weer andere buren (buren waar Frank vroeger veel langsging maar die het na verloop van tijd niet meer trokken). Ik heb mij toen maar telefonisch gemeld op bureau Houtmankade.

Inmiddels meer rare dingen gehoord, van die rare dingen die naar boven komen bij gevallen als deze. Eigenlijk allemaal erg naar.

donderdag 20 juni | 1

Gisteren of eergisteren is mijn buurman overleden. Ik kwam gisteravond laat thuis en zag dat zijn voordeur geforceerd was. Op mijn antwoordapparaat stond een bericht van zijn familie, of ik wist hoe het met Frank ging, ze hadden al zo lang niets van hem gehoord en dat ze een briefje op mijn deur geplakt hadden met en telefoonnummer waar ik hen zou kunnen bereiken. Het briefje hing er niet meer. Ik had Frank (ik dacht eigenlijk dat hij Frans heette) twee dagen geleden voor het laatst gezien. Het ging slecht met hem, maar het ging al jaren slecht met hem. Soms ging het beter, soms maakte ik me zorgen als ik hem twee weken niet gezien had. Hij was depressief, erg depressief, vaak ziek en waarschijnlijk had hij zijn lever al kapotgedronken. Treurig. Ik had de indruk dat hij zijn huis alleen uitkwam om boodschappen te doen. Dat waren de momenten waarop ik hem tegenkwam en soms even een praatje met hem maakte. Blijkbaar had zijn familie net gisteren geprobeerd contact met hem op te nemen. Als ze mij bereikt hadden dan had ik gezegd 'ik heb hem gisteren of eergisteren nog gezien, nee, goed ging het niet.' Ze zijn bij hem langsgegaan en hij heeft niet opengedaan. Ze hebben de brandweer erbij gehaald en die is het dak opgegaan om bij hem naar binnen te kijken. Ze hebben hem op zijn bed zien liggen. Dood. Toen hebben ze de deur opengebroken. Dat vertelde mijn benedenbuurman. Als zijn familie niet stom toevallig gisteren langs was gekomen dan had hij er ook twee weken kunnen liggen, tot ik me zorgen zou zijn gaan maken omdat ik hem al zo'n tijd niet gezien had. Makes me sad. Het is nu te laat om een keer een potje schaak met hem te spelen (daarvoor nodigde hij mij ooit uit, het kwam mij nooit uit). Het lag misschien voor de hand dat het zo zou eindigen - zo slecht ging het wel met hem - maar ik had gehoopt dat het nog een keer wat beter met hem zou gaan.


dinsdag 18 juni | 2

In de nieuwe Yang (literair tijdschrift): een vertaling van de passage over het Eschaton-spel uit David Foster Wallace's meesterwerk Infinite Jest (het belangrijkste boek van de jaren negentig als je het mij vraagt). Daniel Rovers vertaalde. Misschien komt er dan nu toch nog wat meer aandacht voor Wallace's complexe (en soms irritante) werk.

dinsdag 18 juni | 1

Zometeen ben ik op de radio, om half vier, Studio Desmet. Geinterviewd door Theodor Holman. Over cross-media en radio omdat later deze week http://www.lovecontrol.nl van start gaat. Kwartiertje.

Verder o.a. druk bezig om het interview met Taco Stolk uit te werken en een artikeltje te schrijven over artistiek onderzoek.


dinsdag 11 juni | 2

Red de vrije radio: zaterdag 14 juni zijn er in Amsterdam de hele dag optredens, feestjes, debatten, labelpresenentaties en dergelijke die laten zien hoe levendig, onmisbaar en belangrijk de vrije radio is. Voor het programma zie: http://www.vrijeradio.nl/. En Oorbeek speelt in triobezetting ergens in de middag in Voor-beeld, Postjesweg: http://www.hetvoorbeeld.nl/.

Helaas zonder onze boventoonzanger, onze bespeler van etnische en chaotische instrumenten. Die moet repeteren voor de volgende dag. Mark van Tongeren is toegevoegd aan het ensemble dat op zondag 15 juni grafische partituren van Fred Frith uitvoert in de Ysbreker, onder leiding van Nathan Fuhr. Om 20.30 uur, http://www.ysbreker.nl.

dinsdag 11 juni | 1

Mooi plaatje....de audio-bom van Martijn Verhallen: http://xs.mohr-i.nl/~martijn/bom.html.


zondag 8 juni | 2

Goudvinken, grauwe vliegenvangers, groenlingen, roodborstjes, en een wielewaal. Ik was vergeten dat het woord wielewaal bestaat. Ik was vergeten dat er een vogel bestaat die wielewaal heet.

zondag 8 juni | 1

Vierakker, bij Zutphen. Naast de katholieke kerk van Wichmond. In het bos. Een huis met een prachtige tuin. Pinsterweekend: vakantie. Wat fietsen (Montferland), beetje jeu de boulen, lekker eten, biertje drinken, met Michiel het bos in om foto's te maken voor zijn panorama's (zijn afstudeerwerk voor het Frank Mohr IME http://www.mohr-i.nl). Heel fijn. Ook nog proberen te schrijven, nu het regent.


donderdag 5 juni | 1

http://www.kfs.org/~jonathan/witt/tlph.html. Hypertext-versie van Wittgensteins Tractatus.


woensdag 4 juni | 1

Eerste schets voor de Oorbeek-bijdrage aan test-portal: http://www.test-portal.nl. (Of we dit echt gaan doen is niet zeker, we zijn nu plannen aan het maken).


maandag 2 juni | 3

De Disco-socialisten spijkeren hun manifest op de toegangsdeur van het Utrechtse Tivoli: http://www.socialfiction.org/discosocialisme/persberichteng.htm. Hun boodschap verspreiden ze deze week op het Impaktfestival: http://www.impakt.nl.

maandag 2 juni | 2

Cinema Zuid heet het, http://www.cinemazuid.nl, een vierdaags festival voor film in de Zuid-As (tja, zo noem ik het nog steeds, de Nicolaaskapel in Amsterdam-Zuid). Ik was er zondagavond. Wat ik erg sterk vond was de DVD-theek: in de ronde benedenruimte van de voormalige kerk stond in elke nis een televisie met DVD-speler, je leent een DVD uit de met zorg samengestelde collectie (let wel, DVD's die je niet bij elke Videoland tegenkomt) en bekijkt die met een paar anderen. Voor mijn gevoel klopte het helemaal met de ruimte en onze huidige omgang met film. Ook goed: het als vanzelfsprekend bij elkaar brengen van speelfilm, documentaire, kunstvideo, installatie en korte film, op een manier waardoor de - vaak nogal kunstmatige - onderscheiden tussen die genres wegvallen en je als kijker focust op inhoud en vorm. Jammer dat de opkomst van het publiek wat tegenviel op zondag - terwijl er nota bene een prachtige buitenprojectie was. Vanavond, 2 juni, is er nog een kans.

maandag 2 juni | 1

In alle kranten (nou ja, de 3 die ik las) staat dat de Giro van dit jaar zo ontzettend saai was. Die journalisten toch. De Giro van dit jaar was niet half zo saai als de Tour de France's die gewonnen werden door Lance Armstrong (die van 2002 werd gewoon platgelegd door het rijden van hem en zijn ploeg). Natuurlijk is het waar dat de Giro te kampen heeft met teruggelopen belangstelling van de niet-Italiaanse ploegen, maar wat deert dat? Die zouden toch alleen maar gekomen zijn om zich een beetje in vorm te rijden. Andersom kun je ook stellen dat de Tour het de afgelopen jaren toch maar mooi heeft moeten stellen zonder een Popovych, zonder Simoni, zonder Garzelli. Dat je niet kunt pieken in twee grote rondes, dat is bekend. Het geklaag is gebaseerd op het ontbreken van Nederlanders in de koers (alleen Moerenhout reed uit) en het zogenaamd ontbreken van de toppers (Ullrich, Armstrong). Maar ik heb een glorieuze overwinning gezien van Simoni, tegen zijn klimtalent was niemand opgewassen. Ik heb een ontzettend sterke Popovych gezien, een toekomstige winnaar. Ik heb het ongeloofelijke gezien: de wederopstanding van Marco Pantani - waar niemand in geloofde behalve zijn talrijke tifosi die voor gek versleten werden. Ik heb een infernale etappe gezien, zoals ze in de Tour nooit voorkomen, met ijs en hagel in klim en afdaling, waarin 34 man buiten tijd aankwamen. En in het begin schitterende sprintduels met een Cipollini die de druk niet aan leek te kunnen - hij moest het record van Binda breken - en een ontzettend sterke Petacchi. Nederland leidt aan een onderschatting van de Giro.

archief
links | ik
links | regelmatig
links | blogs
links | vrienden