ariealt.net : arie's blog
zondag 30 mei | 3Wow. Theo Bos, 20 jaar oud, is in Melbourne wereldkampioen sprint geworden, de Fransman Gane in de finale verslagen. Da's een ongelofelijke prestatie. We hebben hier al sinds tijden niet zo'n kampioen op de baan gehad. (En dan hebben we tegenwoordig ook nog een heel goed kwartet voor de ploegachtervolging en behoren Stam en Slippens tot de top van het Zesdaagsencircuit).
zondag 30 mei | 2Zijn we in Nederland nu eindelijk af van de onderschatting van de Giro d'Italia? Natuurlijk niet. Maar wie de Giro de afgelopen drie weken gevolgd heeft op 'de Belg' zal genoten hebben. Klassiek tot op het einde. De sprintduels waarin Petacchi keer op keer, gepiloteerd door de Fassa-trein, zijn meesterschap toonde. Het duel Cunego - Simoni, de jonge uitdager tegen de gedoodverfde winnaar, de klasse van de jeugd tegen de klasse van de ervaring. Het was niet alleen de glorieuze geboorte van een campionissimo (Cunego is 22! een van de jongste winnaars ooit) die deze Giro klassiek maakte, het was ook dat Simoni en Cunego voor dezelfde ploeg rijden. In de bergen werd het dan ook spannend -- tot het einde -- maar ook heel tactisch. Simoni valt nota bene op de eerste col van de laatste bergetappe aan, samen met zijn eeuwige rivaal Garzelli. Het was een nooit vertoond monsterverbond tegen de eigen ploegmaat Cunego, die ijzig onverstoorbaar bleef, terwijl de De Nardi's (de ploeg van nummer twee in de stand Sergej Gontchar) de kloof beneden de 2 minuten houden. Kortom: sportgeschiedenis. En dan heb ik het nog niet eens over die kleine dingen om van te genieten, zoals de jonge superlichte klimmer Sella (54 kilo, tot drie jaar geleden ook mijn gewicht), die in een schitterende etappe solo wint. Nieuw tijdperk in de wielrennerij. De campionissimi zijn Boonen en Cunego. Ook in Ierland werd gereden, de Milk Ras. Dave McCann wint van Valter Bonca. Leve het Internet: http://www.fbdmilkras.com/.
zondag 30 mei | 1Wi-fi op de fiets: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3726347.stm.
donderdag 27 mei | 3De FBI ziet geen verschil tussen kunst en bioterrorisme. Steve Kurtz van het Critical Arts Ensemble heeft de FBI 'op zn dak' gekregen, -- op verdenking van bioterrorisme. Treurig genoeg na de plotse dood van zijn vrouw: http://www.rtmark.com/CAEdefense/news-WKBW-2.html, http://www.rtmark.com/CAEdefense/news-WKBW.html. Hulpfonds: http://www.rtmark.com/CAEdefense/.
donderdag 27 mei | 2Bijna een videoclip zonder geluid. Pieterjan van Designwerk heeft Oorbeek gelfilmd in Cafe Wilhelmina, afgelopen zondag. http://www.designwerk.nl/pieterjan. Klik op 23 mei.
donderdag 27 mei | 1Proceedings van het Second First Zero Content Symposion 2004, On Fornication And Genetics in The Breedster Age: http://drunkmenworkhere.org/206.
maandag 24 mei | 2Koen Peeters blijft een van mn favoriete hedendaagse schrijvers. Zijn ironische blik en lichte stijl, die vreemde mengeling van ernst en spot. Ik lees zn nieuwe boek Mijnheer Sjamaan. waarin (post)modern management en waarzeggerij (new age, sjamanisme) op dezelfde manier objectief benaderd worden -- en de overeenkomsten vanzelf duidelijk worden. Hoofdpersoon is natuurlijk weer zo'n alleenstaande jonge man, onderzoeker in diens van 'Corp', die in een klein Belgisch plaatsje de bodemvervuiling van een industrieel braakliggend terrein moet meten.
maandag 24 mei | 1Wat verbindt de Franse filosoof (en linksradicale communist) Alain Badiou en de Amerikaanse whiz-kid-schrijver David Foster Wallace? Antwoord: beide zijn 'fan' van de wiskundige opvattingen van Cantor en zijn theorema dat het aantal deelverzamelingen van een verzameling altijd groter is dan de elementen van die verzameling en hebben een deel van hun werk opgehangen aan dat theorema. Ik lees nu de Yang over Badiou. Goeie inleiding op diens denken. Marc de Kesel schrijft: 'Haar bestaansreden (= van de politiek) is en blijft de waarheid en haar trouw aan een evenement -- trouw dus aan haar revolutie.'
zaterdag 22 mei | 1Oorbeek op de kunstvlaai -- twee weken geleden:
dinsdag 18 mei | 2Gisteren de schitterende documentaire the Future is not what it used to be over de Finse ingenieur-kunstenaar Erkki Kurenniemi gezien. Sinds begin jaren zestig in de weer met computermuziek en het uitvinden van allerlei elektronische instrumenten (zoals the Electronic Quartet en de Sexophon), en sindsdien geobsedeerd door de digitale toekomst waarin je het bewustzijn kunt backuppen... http://www.phinnweb.com/early/erkkikurenniemi/. Op dezelfde avond in Paradiso: Xavier van Wersch en daarvoor Dave Krooshof & Thijs Scheele, instrumentenuitvinders en sonologen, de laatste twee spelen op combinaties van speelgoedinstrumenten en zelfgebouwde elektronica, met humor en vol overtuiging, erg goed.
dinsdag 18 mei | 1Containers van Etoy in stadsdeel Westerpark: http://www.etoy.com/relay/, onderdeel van het kunstproject Nieuwe Domeinen: http://www.nieuwedomeinen.nl/. Tijdens die manifestatie zal Menno Grootveld dagelijks buurttelevisie maken (naar het voorbeeld van de Italiaanse Telestreets http://www.telestreet.it), van 19.00 tot 20.00, in Westerpark te ontvangen op 35UHF. Proxivision. -- op 18 mei is er een gratis workshop antennemaken op de Van Boetzelaerstraat in het kantoor van Artwalk. (Aanmelden bij rabotnik(at)xs4all.nl).
maandag 17 mei | 1Wilfried http://socialfiction.org/blog/ had plankruimte nodig en gaf boeken weg. Zo arriveerde een paar dagen geleden een pakketje met Heidegger, Habermas and the Mobile Phone van George Myerson en Needle in the Groove van Jeff Noon in de brievenbus. Het boekje van Myerson is aardig, zet de communicatietheorieën van Heidegger en Habermas af tegen de Nokia-advertenties uit 2000. M-communicatie (commandostructuur) tegenover s-communicatie (sharing understanding, meaning). Noon: stilistisch sterk en consistent, SF-music-dance-culture-novel. Fijn voor in de zon. Ook gearriveerd: Arjen Mulders Over Mediatheorie. Recensie in voorbereiding. Gisteravond: een korte reportage over de Amerikaanse band Sunburned Hand of the Man http://www.sunburnedhand.com/ bij RAM. Improvisatiecollectief. Dik een half jaar geleden hoorde ik bij toeval muziek van hen op de concertzender, een vreemde gewaarwording omdat ik me 2 minuten lang niet aan de indruk kon ontrekken dat ik naar (mijn eigen band) Oorbeek luisterde. Ze op tevee zien was ook een beetje unheimleich, vanwege de overeenkomsten... Ze spelen op 3 juni in Paradiso.
Aankondiging Oorbeek speelt op zondagavond 23 mei in het cafe van Pakhuis Wilhelmina, aanvang 18.00h. met eten en drinken. Pakhuis Wilhelmina: schuin tegenover Panama, Veemkade 576, ingang aan waterzijde = achterkant van de Oostelijke Handelskade, Amsterdam: http://www.cafepakhuiswilhelmina.nl/
vrijdag 14 mei | 1Ik word helemaal knetter van het aantal mensen dat me mailt om me te wijzen op de petitie te behoud van de Ateliers. What the fuck? Waarom zou de Ateliers, http://www.de-ateliers.nl/, als een van de enige post-academies, tweede-fase academies, gesubsidieerd moeten worden door de Raad voor Cultuur? Omdat ze geen officiele onderwijsinstelling zijn? Tja. Is het zo speciaal dan wat daar gebeurt? Van mij mogen de Ateliers best blijven, daar gaat het niet om, maar ik wil nog heel veel liever meer geld voor het Frank Mohr Instituut -- en dan met name voor IME. Als de Ateliers zouden moeten verdwijnen omdat die subsidie van de Raad voor Cultuur niet doorgaat, dan is er volgens mij iets mis met de Ateliers. Zo. Hmm, misschien ben ik wat ongenuanceerd... Hier is de petitie overigens te tekenen: http://www.deateliersmoetblijven.nl/index.html. Voor wie t met mij oneens is... Ach ja, geld en subsidies, ik word daar soms wat kregel van.
woensdag 12 mei | 2Interessante ontwikkelingen: plekken voor moderne kunst die ruimte bieden aan de vrije radio, het New Yorkse PS1 doet dat. http://wps1.org. Elliott Sharpe is er 'in charge' van de muziek.
woensdag 12 mei | 1Er lopen goeie reacties binnen op t concert van Oorbeek op de kunstvlaai. Toch fijn. Alleen Maeve (dochtertje van Klaas, de bassist) vond t niks 'oom Arie, oom Mark noisy nee nee'.
maandag 10 mei | 1Zaterdagavond bestond Zaal 100 (Wittenstraat 100 in Amsterdam) 20 jaar. Er was een feestje, gratis toegang en bierprijzen van 20 jaar geleden. Mark van Tongeren speelde er als buurtmuzikant met een stel andere Staatsliedenbuurters als Andy Moor, bij geïproviseerde dans. Het was meteen na het kunstvlaai-optreden van Oorbeek. (Daarover waren we niet helemaal tevreden, 'we stegen niet op', misschien was de hal gewoon te groot om ons tot recht te laten komen, want er waren wel goeie momenten. 'Noise-terrorist' Martijn Verhallen vond t 'hartstikke vet' en daar werd ik wel blij van.) Maar goed, kunstvlaai en zaal100 liggen vlak bij elkaar dus werd zaal100 zo'n beetje de kunstvlaai-opening-afterparty, waar, geloof het of niet, de afterpartykunstincrowd getrakteerd werden op levende legende Armand ... twintig jaar geleden al parodied to death (als Koos Koets) ... Dat was dus lachen, drie liedjes lang. Maar de beste man heeft een arbeidethos van hebikjoudaar, dus die stond anderhalf uur later nog altijd te spelen tot groeiende irritatie, zelfs van generatiegenoten ('somebody get this guy offstage'). Armand: 'Ben ik te min?' Ja. En eindelijk dan om half twee werd er geDJd, en sinds tijden niet zo fijn gedanst als op de mix van Jungle, Arabische, Oost-Europese en andere muziek die Andy Moor draaide. En dan die bierprijzen... Voor de dag erop: de avonturenroman 54 van het Italiaanse collectief Wu Ming http://www.wumingfoundation.com.
donderdag 6 mei | 1Current listening (hoe zeg je dat op z'n Nederlands? 'nu luister ik naar'?): de gloednieuwe verzamelaar van het N-collective, http://radiantslab.com/n/, met o.a. OfficeR, Thai on Top en Pho: compacte, strak gestructureerde elektroakoestische improvisatie: http://www.hardhatarea.com/n_collective.htm.
woensdag 5 mei | 2De Yesmen slaan weer toe: http://www.theyesmen.org/hijinks/bush/heritage.shtml.
woensdag 5 mei | 1Emer Beamer, Hester Ezra en Ineke Aquarius, (http://www.butterfly-works.org) hebben een Gouden Nica van Ars Electronica (categorie Digital Communities) gekregen voor hun project The World Starts with Me (http://www.theworldstarts.org); het door hen geïnitieerde AIDS-awareness project in Uganda. Daarom zijn vrienden van mij, en ik, een beetje plaatsvervangend trots. Trouwens: ook een Gouden Nica voor wikipedia. Zie http://www.aec.at/de/prix/winners2004.asp
maandag 3 mei | 6Zaterdag 8 mei, 18.00 Machinehal, Westergasfabriek, Oorbeek speelt op de openingsdag van de Kunstvlaai. (This announcement will be repeated).
maandag 3 mei | 5Geluidsinstallatie van Edo Paulus in Kristin's Keller:
maandag 3 mei | 4Dat was nog 'ns een fijne koninginnedag: op de 29ste 's avonds prachtmuziek op 't N-event in de Mediamatic Supermarkt, met onder andere PHO (Morten J. Olsen en Bjornar Habbestad), en DJ Kodi; op de 30ste een lange lange namiddag, lees vroege avond op een superzonnnig feestelijk dakterras (hoek Kinkerstraat - Bilderdijkstraat) met een groot deel van dezelfde mensen -- impro-scene gemixt met dans- en theaterscene. (Dat overigens na de 30-april klassieker: terras Soundgarden plus Sexbomb Nagasaki en veel goedvallend bier in korte tijd). Zaterdagavond dan ook nog Collision Palace in de OCCI (leuk, maar ze gingen veel te lang door...)
maandag 3 mei | 3Oorbeek in New York City, op Times Square (foto's Serge Onnen):
maandag 3 mei | 2Nee, ik zal niet lekken. Waarom zou ik. Wie heeft er belang bij om voor de officiële bekendmaking te weten wie de Gouden Nica (Ars Elecronica: http://www.aec.at/de/prix/index.asp) gewonnen heeft in de categorie Digital Communities? Veel mensen in mijn omgeving zijn heel blij en ook best een beetje (plaatsvervangend) trots. Ik ook. Morgen wordt het officieel bekend gemaakt. Zo banaal is journalistiek lekken. Ik had vrijdag al een stukje kunnen schrijven (ik heb geen persmap gekregen waarop groot staat: niet bekend maken voor 4 mei). Was ik kleinzielig, zoals sommige van de Nederlandse literators, dan zou ik dus wel een stukje schrijven, waarna anderen kunnen speculeren wie van mijn vrienden uit enthousiasme loslippig was.
maandag 3 mei | 1Kijk: Tonie van Ringelestijn van Netkwesties schrijft over Kindamuzik http://www.kindamuzik.net/, een van de beste sites over hedendaagse muziek (pop, rock, elektronica). Het ideale tijdschrijft van scheidend hoofdredacteur van Kindamuzik, Theo Ploeg is nog altijd het Duitse De:Bug! (zie ook mijn linklijst). http://www.netkwesties.nl/editie93/artikel2.php. |