ariealt.net : arie's blog
woensdag 31 maart | 2Gewoon omdat het zo'n mooie quote is: 'Is it a fact--or have I dreamt it--that by means of electricity, the world of matter has become a great nerve, vibrating thousands of miles in a breathless point of time? Rather, the round globe is a vast head, a brain, instinct with intelligence! Or, shall we say, it is itself a thought, nothing but thought, and no longer the substance which we deemed it.' Nathaniel Hawthorne, The House of the Seven Gables 1851, Penguin Classics p. 264 Vond 'm gisteren terug, maar kan 'm nergens kwijt. Let op de datum: 1851. Overigens naar wat ik me herinner is The House of the Seven Gables een interessante roman in het kader van 'nieuwe media' -- een heel hoofdstuk is gewijd aan de ideeën van de 'daguerreotypiste'. Toch kom je Hawthorne niet zoveel tegen in de literatuur over nieuwe media.
woensdag 31 maart | 1beowulf brethren confirmatory knowhow shakedown Dixit Klaas Kuitenbrouwer (in een maildiscussie): 'Wie had dat kunnen denken: poëzie als klinklare overlevingstrategie'. Over de poëtische woordenstromen in spam en virusmails, die de spam-en virusfilters proberen te omzeilen.
dinsdag 30 maart | 3DFW: You know, in a weird way, there's really only one basic problem in all writing -- how to get some empathy with the reader. And that problem is a jewel on which there are many facets.
dinsdag 30 maart | 2Bijna uit: DFW's Everything and More. Erg genietbaar mits je een DFW-fan bent. Het is geen goed pop-science boek over wiskunde (teveel wiskundige bewijzen ook), je ziet DFW worstelen en goochelen met zijn eigen (beperkte?) begrip van de materie, wat anderszijds ook zijn passie verraadt. De Wallace-gepatenteerde stijlfiguren zullen de non-DFW-fan irriteren. Het is geen welgevormd pop-science boek, het is een fijn rommeltje waarbij de structuur van het boek, met alle IYI's voetnoten, interpolations en emergent, sorry, emergency glossaries een soort reflectie zijn op het structureren van een pop-science boek. (En een strijd met de limiet van de gemiddeld geïnteresseerde lezer). Wat -- IMO -- het boek juist genietbaar maakt. Wallace is big on zelfreflexiviteit, zelfreferentie en de vraag naar hoe games en theorieën naar de realiteit verwijzen -- thema immers in IJ, m.n. de Eschaton-episode (IJ=Infinite Jest, 1996, 981 pagina plus 98 pagina's noten en errata in een verdomd klein font). In zekere zin is EAM dan ook een noodzakelijke glosse bij IJ, if not bij de hele theorie over postmoderne literatuur waarin die kwesties een rol spelen maar litwetters als ook ondergetekende in hun begrip niet verder komen dan het noemen van 'infinite regress' en 'chinese boxes inside chinese boxes inside chinese boxes', terwijl de wiskunde m.b.t. die kwesties pretty mindboggling is en euh, voor zover ik er iets van snap, verder gaat, meer consequenties heeft, complexer is. En de vraag is of je Cantoriaan bent of niet. Goed om te weten. Het vouwt werelden open. Maar vraag mij ook morgen, als ik het boek uit heb, niet om uit te leggen wat het belang van transfinite numbers is. 'In real set theory, we're dealing with abstract aggregates of abstract entities so numerous they cannot ever be counted or completed or even comprehended...and yet we are proving, deductively and thus definitely, thruths about the makeup and relations of such things.' (dit w/r/t Cantor).
Voor een gebalanceerde recensie van een non-DFW-fan zie: http://books.guardian.co.uk/reviews/scienceandnature/0,6121,1096201,00.html.
dinsdag 30 maart | 1Een weblog -- of in t geval de term niet aanstaat t soort webpubliceren als onderhavige -- moet licht zijn. Licht voor degene die schrijft. Wordt het een last, gaat de lol eraf, wordt het niks. Beter niet doen dan. Hoe het licht houden? Bijvoorbeeld door je geen zorgen te maken over stilistische consistentie -- terwijl je probeert, dat wel, zorgvuldig te zijn. Leads me to the question: what language? I write in Dutch, because its my language (& most of my readers are Dutch). Keeps it simple. Also: I think it's important to keep the internet veeltalig. En mijn ambities zijn niet zo internationaal... Is dat zo? Ondertussen spreek ik de helft van de tijd engels -- met mijn vriendin, in mijn hoofd in discussie met de boeken die ik lees, met studenten, met vrienden van vrienden -- and sometimes I'm tempted to write this blog in english. De knulligheid van bovenstaande alinea... Zo gaat het soms in mijn hoofd als ik moe ben.
maandag 29 maart | 1De zon schijnt. De warme lentezon op mijn balkon is een excuus om nog 3 boeken door te nemen, door te bladeren en de met post-its gemerkte passages te lezen en aantekenen te maken, omdat ik in de volle zon niets op mijn computerscherm kan lezen en tja, de zon is wel erg fijn en straks zal ik verder gaan met schrijven, tikken op mijn ibook en vooruit komen met mijn artikel dat veel te ingewikkeld aan het worden is (in mijn hoofd), en als dat dan niet lukt lees ik aflevering 81, 82, 83 en 84 van Jouke Kleerebezems http://www.nqpaofu.com -- met heel veel interessants en behartenswaardigs over personal publishing, blogs en orkut-stuff.
En wat vind jij nou van orkut... Ondertussen zwalk ik heen en weer tussen Latours nonmoderne, Oosterlings radicale middelmatigheid, Wilsons information arts en Manovich' definities van nieuwe media. Hmmm.
vrijdag 26 maart | 1Ik lees en blader in De magnetische tijd, het vorig jaar verschenen overzicht van videokunst in Nederland tussen 1970 en 1985. Ik realiseer me dat ik, toen ik net in Amsterdam -- Staatsliedenbuurt -- woonde, op lokale televisie video's gezien moet hebben van Ulisses Carrion, David Garcia, Raoul Marroquin, Lydia Schouten, etc. En later al die uitzendingen van Rabotnik... Begin jaren tachtig (pre 1983) had je even al die televisiepiraten, ook in Almelo (waar ik vandaan kom). Met je internetconnectie denk je dan: ik ga dat ns opzoeken. Googlen van trefwoorden als televisiepiraat (en dergelijke) levert echter meestal minder dan 10 hits op (!!). Over Rabotnik TV kan ik zo snel niks vinden. De search op 'staatstelevisie rabotnik' levert 3 hits op waarvan de eerst nota bene naar de cv (microsoft word doc) van de mij wel erg bekende (want bevriend en mede-Oorbeker) Mark van Tongeren... Nee, niet alles is op het internet te vinden.
vrijdag 26 maart | 1Wordt het nog wat met wifi? http://www.netkwesties.nl/editie88/artikel2.php. Ik droom er nog steeds van: overal waar je binnenkomt met je laptop/pda/whatever meteen connectie. Eenmaal gewend wil je niet anders (bij t Frank Mohr en bij Mediamatic, twee van mijn werkplekken, is connectie, bij Metropolis M niet -- bij Metropolis M overkomt het me dat ik zoekopdrachten in mn browser gooi en 2 minuten nodig heb om me te realiseren dat ik offline ben). Werk 1: essay voor de eindexamencatalogus van het Frank Mohr Instituut -- al 1 dag over de deadline en eigenlijk heb ik alleen nog maar een rits aantekeningen. Werk 2: helpen Mediamatic te verhuizen naar het TPG-gebouw. Werk 3: de allerlaatste dingen voor Metropolis Nr.2 zoek/vervang. Werk 4: Oorbeek-related stuff. Werk 5: Sonic Acts-related stuff. Lezen 1: DFW's Everything and Nothing, over het begrip oneindigheid in de wiskunde. Ik begrijp er niets van en denk het toch te volgen en geniet van Wallace's gepraat en ge-uitleg. Lezen 2: Donna Haraway: The Companion Species Manifesto. Over honden. (Of eigenlijk over betekinsvolle andersheid). Ergo: ik lees twee boeken over onderwerpen die me in feite helemaal niet interesseren -- ik ben nooit goed geweest in wiskunde en hou niet van honden -- en beide boeken are in some weird way a good kick in the ass, brainwise. Lezen 3: Samuel R. Delany's Nova (1968) uit. Vertelplezier spat van de pagina. De combi van bijna pulp en hyperintellectualiteit klopt (again, in some weird way that's quite nice). De voor SF clichematige (of kenmerkende) scheiding tussen vertelling (plot) en de uitleg van de vreemde wereld (en beargumentering daarvan) is bij Delany pretty strict. Het geeft zijn werk iets goedkoops, tegelijk zijn de ideeen die hij vormgeeft (in de uitleg-passages) altijd fascinerend -- combinaties van natuurkundige, economische, politieke en culturele ideeen die enerzijds oppervlakkig blijven (moet, het is SF immers...) maar die wel een flinke reikwijdte hebben, qua implicaties. Hmmm....hope this makes sense. Lezen 4: lots of shit over computer/media/kunst/wetenschap/kunst/media/computer.
maandag 22 maart | 1Behalve met de dingen die ik moest doen (belastingen, administratie) heb ik me de afgelopen dagen bezig gehouden met het uitmesten en opschonen van de bibliotheek/mediatheek van Mediamatic. In voorbereiding op de verhuizing naar het TPG-gebouw. (Gelukkig staat de hele bibliotheek/mediatheek op naam van de Stichting). Het is een reis door de tijd, vol nostalgie; het is ook leerzaam: je ziet de focus door de jaren heen verschuiven. Nostalgie: een stapel nieuwsbrieven van het VPRO-radioprogramma Spleen (jaren tachtig), gefotokopieerde tijdschriftjes en catalogi over videokunst, de TYP, Drukwerk De Zaak, tijdschriften over mediakunst waarvan ik nog nooit gehoord had. Leerzaam: het valt op dat door de jaren heen de kwaliteit van het drukwerk steeds hoger wordt. Ook leerzaam: eerst is er heel veel over videokunst, ook veel obscuurs en veel catalogi van festivals. Dat loopt tot 1989. Daarna is er bijna niets meer over videokunst. Wel veel over mediakunst en hedendaagse kunst, veel (media)theorie en filosofie. Tussen 1989 en 1995 veel floppies en cd-roms. De theorie loopt door tot heden. Vanaf 1993 komen er steeds meer handleidingen bij en how-to boeken over webdesign en informatie-ontwerp. Er vanaf dan ook steeds minder 'rare' 'kleine' boekjes en uitgaves, minder kleine tijdschriften. Vanaf 1998 vind je ook boeken over projectmanagement en usability. Je kunt de loop van de geschiedenis aan de biliotheek aflezen. En dan blader je boeken van 15 jaar geleden door en ziet dezelfde argumenten die nu gebruikt worden.
donderdag 18 maart | 1Mn blog is op t moment snachts uit de lucht (wegens lawaaiige server) -- snachts = snachts voor west-europeanen. Aan de oplossing wordt gewerkt. Heb de taak op me genomen om de bibliotheek van Mediamatic te schiften. Er gaat maar 10 meter mee naar het nieuwe kantoor. De 'troep' moet er tussenuit (de vette handleidingen over ZOPE e.d.) In de Times Literary Supplement van 12 maart staat een lang stuk over William T. Vollmann, geschreven door Paul Quinn. En ook een stuk van mijn favoriete Amerikaanse literatuurwetenschapper Marjorie Perloff. Heel toepasselijk reed ik gisteren voor het eerst in mijn Ireland-team-jersey over de Hollandse wegen. Het was Saint Patrick's Day. Ruim 100 kilometer gereden (Diemen - Weesp - Naardermeer - Naarden Vesting - Valkeveen - 'Gooilustroute - (onverharde fietspaden) - Lage Vuursche - Groeneveld - Spanderswoud - Ankeveen - Googpad - Weesp - kanaal). Al rijdend foto's gemaakt, recht vooruit (dus niet van de mooie uitzichten). Plan: favoriete routes in beeld brengen door al rijdend, recht vooruit om de 3, 4 of 5 kilometer een foto te maken. Zeer onspectaculair. Van 25 maart tot 24 april exposeert Serge Onnen in de galerie des multiples in Parijs (48 Rue de Montmorency). Daar is ook de gloednieuwe Oorbeek-cd te krijgen, met geluid, film en foto's. De retro-eighties lijken niet op de echte jaren tachtig. de jaren tachtig waren verschrikkelijk: http://www.suethe80s.com./. Afgelopen donderdag mijn laatste les gegeven in het Mediamatic-gebouw aan de Prins Hendrikkade. Een workshop moderatie voor de webredacteurs van de NCRV. Hoeveel uur zou ik op die plek hebben lesgegeven? Geen idee. De eerste keer moet in 1997 zijn geweest. (Of zelfs 1996?) De laatste les daar was in ieder geval een erg leuke en geanimeerde workshop. Er zit toekomst in.
donderdag 11 maart | 1Mn blog was een halve dag offline. De server van Peet - waar mn blog draait - was kaduuk gegaan. Gelukkig snel opgelost & godzijdank ("Arie, you're my man!") heb ik een backup van alle documenten en was uploaden een kwestie van 2 minuten.
woensdag 10 maart | 1Curieuze gevolgen van het failissement van Mediamatic IP: nu ga ik mee aanmelden bij Orkut, omdat de mediamatic-crew-lijst daarheen verhuist, daarom Firefox downloaden (omdat sommige functionaliteit van Orkut niet werkt onder Safari).
maandag 8 maart | 1Na anderhalf jaar eindelijk mijn videorecorder opnieuw geprogrammeerd -- na de zoveelste keer het verkeerde kanaal te hebben getapet. Rotwerkje. Na werk bijpraten met Rob van Kranenburg, enthousiast als altijd; nog net op tijd komen voor Kraakgeluiden om er Seamus Cater, Raphael Vanoli en Roddy Schrock te horen; door een flyer vernemen dat Felix Hess exposeert in het kader van het Toon-festival in Haarlem (half april), waar ook Francisco Lopez van de partij zal zijn; daarna Lo/Vid uit New York horen en zien -- Jodi-achtige storingsbeelden (maar dan saaier) en wel erg primitieve ruis-en klikgeluiden: erg slecht. Naar huis, voorbereiden om morgen naar Groningen te gaan.
vrijdag 5 maart | 1Gisteravond in Rotterdam; opening van tentoonstellingen in TENT http:www.tentplaza.nl. Scratching, met werk van ex-studenten van de Ecole superieure des arts decoratifs in Straatsburg http://www.esad-stg.org, samengesteld door Sandra Cattini. Mooie performance van Ramona Poenaru: zij zit in een plexiglas huisje, gevuld met opgeblazen ballonnen (althans, op dat moment kwam ik binnen) die ze vervolgens kapotprikt, de ballonnen blijken vast te zitten aan haar haar. Ze maakt zichzelf vrij. Ook een mooie performance, 'A Lesson in Love' van Jannah Jones en Rachel Dobbs. Een lange lijst met zinnen uit liefdesliedjes wordt op de muur geprojecteerd, zij memoriseren de lijst, draaien een kwartslag en lopen dan uit hun hoofd de lijst af tot hun geheugen hen in de steek laat, draaien dan een kwartslag, memoriseren, draaien een kwartslag en gaan door. Soms unisono, soms afwisselend. het ziet er eerst saai uit, maar al kijkend raak je erdoor gefascineerd. Kwam Jeroen en Carmen, die ik ken uit Groningen, tegen en heb een groot deel van de avond met hen staan praten, over kunst, Lidewij Edelkoort (bij wie zij stage liepen), (over)leven van kunst, het belang van lichamelijke beweging (zij indoor snowboarden, ik wielrennen) en het plezier van lesgeven. Om elf uur terug naar Amsterdam om nog snel naar de borrel van Alice en Lee te gaan, waar bijna heel Oorbeek verzameld was, maar ik ook onder andere Esma en Ilse en Goodwill en Stuart tegen het lijf liep. Sociale avond.
donderdag 4 maart | 4Laatste nieuws over Mediamatic IP. Nog zes weken om de lopende zaken af te handelen. Nog zes weken om een keer naar de Prins Hendrikkade 192 te gaan om een laatste keer het gebouw waar ik zo lang heb gewerkt (vanaf 1994) en ontzettend leuke dingen heb gedaan, te bekijken. Het gebouw waar ik misschien wel het meeste geleerd heb. Het gebouw dat de centrale was van het Nederlandse internet -- ook xs4all begon er en de DDS zat er. De Stichting verhuist bijna zeker naar het TPG-gebouw. Begin van een nieuw tijdperk.
donderdag 4 maart | 3De mailvirussen worden nu echt gemeen:
Dear user of e-mail server "Xs4all.nl", Ja, ja 'information.pif'. Ammehoela.
donderdag 4 maart | 2Blog van de in Nederland wonende Amerikaanse musicus Roddy Schrock (Kraakgeluiden-scene): http://www.thing.net/~roddys/blog/. En die van Robert Duckworth: http://glitchslaptko.blogspot.com/. Beide met -- zo te zien -- zwaar accent op de elektro-akoestische Japanse impro-scene. En dan deze groep/band/collectief: http://www.ignivomous.org/. Komende maandag bij Kraakgeluiden.
donderdag 4 maart | 1Vandaag arriveren Die Schule der Atheisten en Abend mit Goldrand van Arno Schmidt per post. (In de Studienausgabe van Haffmans Verlag -- niet de hardbacks, die zijn onbetaalbaar). Inmiddels heb ik leesvoer tot de zomer... De ondertitels alleen zijn al schitterend: Novelle=Comödie in 6 Aufzügen en eine MärchenPosse 55 Bilder aus der LäEndlichkeit für Gönner der VerschreibKkunst. Het latere werk van Schmidt: door de molen van Finnegans Wake gegaan en, nadeel, volledig wereldvreemd geworden. En 5,5 uur mp3s van Japanse gitaristen als Tetuzi Akiyama, Taku Sugimoto en Kazuhisa Uchihashi. Heel geconcentreerde improvisaties voor solo- en geprepareerde gitaar. Donderdag blijft een moeilijke dag, qua ritme. Na drie dagen flink werken en een Oorbeek-repetitie op woensdagavond slaat de vermoeidheid toe. Veel te doen.
dinsdag 2 maart | 2Verslagen van Wilfrieds dot.walk in Berlijn: http://www.media-arts-lab.org/walk. Het was een pacman.walk: http://socialfiction.org/dotwalk/walkion.html.
dinsdag 2 maart | 1Stichting Mediamatic http://www.mediamatic.net loopt als een trein. Maar het bedrijf met dezelfde naam http://www.mediamatic.nl -- waar ik heel lang gewerkt heb, waarmee ik me nog steeds verbonden voel en waarvoor ik nog altijd freelance klussen doe -- gaat dan toch ten onder. Erg jammer. Echt zonde. What a waste. Het is echt het einde van een tijdperk. Ik hoop dat er een manier gevonden wordt om delen voort te laten bestaan -- op wat voor manier dan ook. Moet kunnen, zou ik zeggen. Als knooppunt van kennis bijvoorbeeld -- de stichting loopt immers goed. Wie weet verrijst er een phoenix uit de as.
maandag 1 maart | 2'She "somethinged at the something. The first something was a tiny vocable that implied an immediate, but passive, perception that could be aural or olfactory as well as visual. The second something was three equaly tiny phonemes that blended at different musical pitches: one an indicator that fixed the size of the chamber at roughly twenty-five feet cubical, the second identifying the color and probable substance of the walls -- some blue metal -- while the third was at once a placeholder for particles that should denote the room's function when she discovered it, and a sort of grammatical tag by which she could refer to the whole experience with only the one symbol for as long as she needed. All four sounds took less time on her tongue and in her mind than the one clumsy diphtong in "room". Babel-17; she had felt it before with other languages, the opening, the widening, the mind forced to sudden growth. But this, this was like the sudden focusing of a lens, blurry for years.' Samuel R. Delany, Babel-17, p. 112/113. Hmm. Hooked on Delany, sublieme onstpanningslectuur. Merkwaardig, ondanks alle generieke SF-onzin van ruimteschepen en beschavingen op andere zonnestelsels, vind ik t razend interessant. Kon het vandaag niet laten om nog drie boeken van 'm te bestellen bij Amazon...Nova, Dahlgren (met introductie door William Gibson, dat trok me over de streep) en Trouble on Triton. Ook het 'nieuwe' boekje van Donna Haraway gekocht: The Companion Species Manifesto.
maandag 1 maart | 1Niet Gerben Löwik met zijn prachtige stijl, maar Steven de Jongh met zijn dikke kuiten, wint Kuurne - Brussel - Kuurne. Mooie wedstrijd om op tevee te volgens, maar bij de finish zei ik hard 'shit'. Inderdaad, vorig jaar zaten we rond deze tijd volop in de lente. Reed ik tochten van 100 kilometer. Nu keerde ik zaterdag aan het einde van de middag tot drie keer toe op mn schreden terug omdat de fietspaden rond Spaarnwoude bedekt waren met een laag sneeuw. |