ariealt.net : arie's blog


dinsdag 23 december | 1

Nog meer over bloggers en talkers: http://sethf.com/infothought/blog/archives/000504.html.


maandag 22 december | 1

Er zal niet veel meer van bloggen komen dit jaar. Misschien nog een opleving rond de kerst? Vandaag, morgen en heel misschien nog woensdag: eindredactie van Metropolis M, al zijn een groot deel van de teksten inmiddels naar de vormgevers Will en Stuart.

Van de 27ste tot de eerste week van januari ben ik in Ierland, voornamelijk in, of preciezer in de buurt van Cork. Voor t eerst naar het land van James Joyce. Ik neem mn iBook mee - al was het alleen maar om de foto's die ik maak op te slaan en naar mijn eigen muziek te luisteren - maar veel internetconnectie zal ik er niet hebben.

Vertalen vind ik een van de leukste bezigheden van het redactiewerk. Vooral als het lukt en je het gevoel hebt dat je in je eigen taal aan het schrijven bent zonder te hoeven denken wat de volgende zin zal zijn omdat de tekst al af is; als je letterlijk aan het 'overzetten' bent, je in je eigen taal schrijft terwijl je tussen twee talen zweeft.

maandag 22 december | 2

Naar de bibliotheek gaan als je zin hebt om te lezen is netzoiets als naar de supermarkt gaan als je honger hebt. Dus kom ik thuis met Ariosto's Orlando Furioso (ik ben 2 jaar geleden steken gebleven bij canto 28), verhalen van Frank O'Connor, Millenium People van Ballard (volledig gemist...was er een nieuwe Ballard dan?), gedichten van Wordsworth (nee, dat ga ik dus niet lezen...waarom neem ik dat dan mee?), Menno Lievers studieboek Mens-machine (voor middelbare scholieren, maar wie weet valt er iets uit te halen voor kunststudenten), Code van Lawrence Lessig (nog steeds niet gelezen...), Rushkoffs Children of Chaos (idem dito), Ray Kurzweils The Age of Spiritual Machines (om ns te zien wat hij nou eigenlijk beweert), Infinite Thought van Alain Badiou (euh, heb ik daar tijd voor dan?) en tenslotte ook nog wat over wielrennen (een aflevering van het tijdschrift De Muur). Euh...als ik dat allemaal zou willen lezen dan is zelfs een echte kerstvakantie niet genoeg. En wat die ik dus vanavond...ik zie Pele als zeventienjarige op de BRT en bekijk nog eens de video van de documentaire Bobet/Robic, omdat ik na het lezen van Wij waren allemaal goden van Benjo Maso benieuwd ben naar beelden van de Tour de France van 1948.

Enorm genoten van dat boek, Wij waren allemaal goden. Benjo Maso krijgt het weer voor elkaar om - na het standaardwerk Het zweet der goden - een boek over wielrennen te schrijven dat meeslepend is en sociologisch gezien 100% verantwoord. Hij beschrijft per etappe de Tour van 1948, gewonnen door Bartali, prikt de mythes en overdreven verhalen door, geeft veel context, en weet tegelijkertijd de grootsheid en de heroiek in stand te houden. En dan heeft hij ook nog een aantal afwijkende meningen die hij zeer goed onderbouwt (bijvoorbeeld wat de rivaliteit Coppi - Bartali betreft). Exemplarische sportliteratuur. Een huwelijk tussen liefde en zeer gedegen onderzoek.

En dan is er die andere soort sportliteratuur: de biografie van de held. Die held moet een winnaar zijn, of een tragische verliezer. Alleen dan is het boek de moeite waard. Helden moeten bezongen worden. De biografie over Hennie Kuiper van Dominique Elshout maakt een held van Hennie. Mooi. Dat boek valt in de eerste categorie. Het zure leven van Bart Zoet, over de tragische neergang van de wielrenner Bart Zoet, valt in de tweede categorie. Ook heel mooi. Misschien zijn zulke genreconventies de reden waarom de biografie van Johan van der Velde mij vorig jaar niet kon boeien - terwijl zijn verhaal alles in zich heeft, grootse triomfen (vooral in Italië) en een zeer duistere neergang. Zulke verhalen kunnen overigens ook verteld worden zonder te vervallen in journalistieke sjablonen en kunnen tegelijk de mythe ontkrachten en de grootsheid in stand houden. Weet iemand een goed literatuurwetenschappelijk artikel over deze dingen? Met bijvoorbeeld verwijzingen naar Pindaros?

Wat info over de genoemde boeken:http://www.geocities.com/wielersportboeken/masobenjo/masobenjo.htm, http://www.geocities.com/wielersportboeken/elshoutdominique/elshout.htm, http://www.geocities.com/wielersportboeken/zandbergengijs/zandbergengijs.htm.

Zijn blogs voor 'talkers', 'praters', of juist niet? Ik ben een prater, bloggen past bij mijn 'tekstactiviteit. Via de RSS-feeds zie ik dat Lawrence Lessig zegt: "blogs are not just for talkers, for talkers have no time for links. The best blogs synthesize, and reflect." Hmm, misschien dit lezen: http://www.lessig.org/blog/archives/001641.shtml en dit: http://sethf.com/infothought/blog/archives/000502.html.

Ongeveer eens per jaar ga ik naar theater. Afgelopen vrijdag Gerard-Jan Rijnders Tim van Athene gezien, in de suikerfabriek bij Halfweg. Het was me veel te perfect. Best goed - hoewel soms flauw en de boodschap ligt er te dik bovenop. Van mij mag er best wat misgaan, mag het rafeliger. Ik ben gewend aan concerten met een publiek van 20 mensen en de nabijheid van de kunst-in-proces, het-maken, dat bij zulke concerten past. Een theateropvoering voor zo'n groot publiek staat daar ver van af. Er schuurt niets. Je hebt niet het gevoel dat het hier en nu gemaakt wordt, je hebt het gevoel te kijken naar iets waar lang aan geschaafd is om het maar vooral goed te laten overkomen voor een vrijdagavondpubliek. Het is braaf en conventioneel. Dat valt op wanneer je verder vooral naar veel kleinere dingen gaat, maar hier nog wel een zekere artisticiteit en problematiek verwacht (Joop van den Ende producties is natuurlijk heel wat anders. Overigens niks op tegen).


donderdag 18 december | 1

Vertalingen gemaakt van artikelen voor de volgende Metropolis M (Jan Verwoert over het heropname en herinterpretatie van het modernisme in de jongste kunst, Gregor Jansen over Adorno, Maria Fusco over kleine uitgevers), in Groningen geweest, met Oorbeek geoefend, teksten geredigeerd, bij mn zus op bezoek geweest. Weinig internetconnectie gehad.


zondag 14 december | 1

Drukke week in het vooruitzicht. Dit weekend een (korte) recensie geschreven over Matthew Fullers Behind the Blip, voor de Metropolis M, het is een vrij algemeen stukje geworden. Verder een interview van Hans Ulrich Obrist met Tino Sehgal radicaal geredigeerd (van 8000 naar 2000 woorden) en vertaald.


zaterdag 13 december | 1

Fuck. Het gaat niet goed met mn rug. De pijn is best dragelijk, maar als ik lang sta krijg ik wel een tergend slecht humeur door de moeite die het kost om iets te doen. Lopen en liggen gaat goed. Zitten ook wel (mits de stoel goed is). Maar staan is 'hell'. Ondertussen heeft Fiona een gloednieuwe beitel in haar duim gezet: twee hechtingen. Het zit niet mee.


vrijdag 12 december | 1

Een goede werkhouding is ontzettend belangrijk. Afgelopen dinsdag en woensdag heb ik een aantal uur continu beeldschermwerk zitten doen, switchend tussen twee beeldschermen terwijl ik op een kapotte bureaustoel zat. Nooit weer. Mijn rug 'is killing me now'. Voor het eerst (normaliter krijg ik last van polsen en schouders) en het voelt niet lekker.

Tergend lelijk design, maar 'holy shit', een paar jaar aan radiouitzendingen van moderne klassieke muziek (streaming mp3): http://kalvos.org/shows.html.


dinsdag 9 december | 1

Internetgrappen. Wie vandaag de search 'miserable failure' in google gooit: http://www.google.com/search?q=miserable+failure&ie=UTF-8&oe=UTF-8, krijgt als eerste hit: http://www.whitehouse.gov/president/gwbbio.html. Spot on. Of is het guerrillamarketing?

Fantastische wiki: http://www.weblogkitchen.com.

De hele dag debuggen, testen, uploaden, testen, debuggen - met Avi aan de andere kant van de IRC (hij doet t debuggen, ik t testen). Hopelijk zijn morgen echt alle bugs uit het CMS voor de Metropolissite. Tussendoor surf ik wat. En lees: "even if only your mother reads your weblog, it's a great thing . We do all sorts of things that are just for our family -- notes, favors, phone calls -- things most people probably don't care about. These are valuable and precious." http://www.markbernstein.org/Nov0301.html. Right on.

Wat me er aan herinnert dat 'we' op het Frank Mohr Instituut nu ook een wiki hebben. Ik zal eens pagina's gaan maken.


maandag 8 december | 1

En ik ging naar: http://www.jsrich.com/, http://www.mrsapple.com/, http://www.antboymusic.com/ en http://www.digital-music-archives.com. Allemaal elektro-akoestische impro.

En gisteren ging ik naar de Mediamatic Salon. Presentatie van nieuw werk van Jodi, gemaakt met de Sinclair ZX Spectrum (of hoe heet die PC uit 1982 ook alweer) - en stonden we fijn te drinken en praten: Peter L., Josephine B., Dirk P., Pascal H., Fiona W., Gerard vander V., Taco S., Esma M., Serge O,. en nog veel meer mensen. Met Fiona en Gerard gegeten bij de Volksbond. Leuk.

Gelezen: Jonathan Lethem, As she climbed across the table. Quantumfysica en een liefdesgeschiedenis. Op een universiteit wordt (de ingang naar) een nieuw universum gevonden/gemaakt, het krijgt de naam 'Lack', 'Gemis'. De nodige theorieen worden erop losgelaten (aanleiding tot een 'take on' de campusroman a la David Lodge). Het is natuurlijk een overweging van wat 'Gemis' is voor iemand die zijn geliefde aan het verliezen is. Zo samengevat klinkt het best als crap, maar het komt heel poetisch en precies over. "The novel binds together a mass of opposites; deep thoughts about human feelings and abstract speculation about the nature of reality into a surprisingly coherent whole." http://trashotron.com/agony/reviews/2003/lethem-as_she_climbed.htm./ Alleen de uitwerking ervan in een roman, tja....te langdradig... Van mij mag het korter. 'Iedereen' is gek op de boeken van Jonathan Lethem, bij mij wil het niet vlotten. Is het de (te) lichte toon? Nog een review: http://www.unomas.com/reviews/book/reviews/item010.html.

Plots overleden: de wielrenner Jose Maria 'Chaba' Jiminez, een van de allermooiste klimmers van de afgelopen tien jaar. In 1998 won hij op spectaculaire wijze alle etappes met aankomsten bergop in de Vuelta, maar niet de Vuelta omdat hij teveel tijd verloor in de tijdritten. Twee jaren geleden raakte hij in een diepe depressie, was wielrenner af. 32 werd hij. Hartstilstand.


donderdag 4 december | 1

Nota bene de Volkskrant heeft de scoop: Roger Buergel is de artistiek leider van de volgende Documenta.


woensdag 3 december | 1

Bezocht, geweest, gedaan: workshop met Charles Leadbeater (bij het Virtueel Platform http://www.virtueelplatform.nl/nl/index.html). Innovatie, openheid, eenvoud. "Hoe ontwikkelen we een cultuur van nieuwsgierigheid".

Bezocht, geweest, gedaan: open ateliers van de Rijksakademie (aan de misspelde 'k' valt te herkennen welke rijksacademie het betreft...). Veel best goed werk gezien, best veel slecht werk gezien, maar om heel eerlijk te zijn was er niets dat me echt wat deed. De pratende plastic tas was natuurlijk erg grappig, de luxaflex van scheermesjes onthou je en soms dacht ik 'hmm, very sellable indeed'.

Jorn Barger http://www.robotwisdom.com - de term weblog komt van hem - schijnt al sinds oktober zoek te zijn, tenminste, hij post niet meer, zelfs niet naar usenet, zie http://www.metafilter.com/mefi/29966. Maar zijn vriend Eric Wagoner meldt dat hij wel okay is: http://www.ericwagoner.com/whereisjorn/.


dinsdag 2 december | 1

Worden blogs minder belangrijk? Ik geloof het niet. Maar het is wel wat John Dvorak vorige week in PCmag schreef: http://www.pcmag.com/article2/0,4149,1382914,00.asp. Hij zegt: "We're told that blogs will evolve into a unique source of information and are sure to become the future of journalism." Nou, nou, niet zo snel - ze zijn niet de toekomst van de journalistiek, ze veranderen de journalistiek. Dat is iets anders. Hij vervolgt: "Well, hardly. Two things are happening to prevent such a future: The first is wholesale abandonment of blog sites, and the second is the casual co-opting of the blog universe by Big Media." OK, dat zijn inderdaad twee interessante fenomenen. En dan volgt een artikel dat gemener en gemener wordt. "It's no coincidence that the most-read blogs are created by professional writers. They have essentially suckered thousands of newbies, mavens, and just plain folk into blogging, solely to get return links in the form of the blogrolls and citations." Oh, come on Dvorak - die arme mensen toch, erin geluisd om ook hun stem te laten horen, terwijl het alleen om 'traffic' zou gaan...Al die gewone mensen die met veel plezier zijn begonnen stukkies te tikken, foto's te uploaden en links uit te wisselen en commentaar te geven, die zijn er in geluisd door de gemene professionele, commercieele journalist op zoek naar traffic.

"Unfortunately, at some point, people will realize they've been used. This will happen sooner rather than later, since many mainstream publishers now see the opportunity for exploitation. Thus you find professionally written and edited faux blogs appearing on MSNBC's site, the Washington Post site, and elsewhere. This seems to be where blogging is headed: Big Media." Ja, ja, dat kennen wij hier ook al lang. Remember Zalm en andere politici? Ik geloof dat Dvorak's probleem is dat hij een zuivere en schone revolutie dacht te zien, maar het ook dit keer een smerige zooi blijkt te zijn, vol 'onechte' blogs (wat is dat?), ouderwetse columns, rip-offs enzovoorts. Of Dvoraks zoekt alleen naar hoogwaardige info, kwalitatieve journalistiek. Zucht. Maar natuurlijk vind je evenveel rotzooi, onzin en heel veel 'informatie' van laag allooi. En natuurlijk houden de meeste bloggers het maar een jaar vol. (Dank voor de link, Wander).

Reacties op Dvorak: http://www.eweek.com/article2/0,4149,1393420,00.asp, en http://www.extremetech.com/article2/0,3973,1394546,00.asp ("Dvorak is an ignoramus" en dat zegt de ultrarechtse liberaal Jim Lynch).

Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde blog zo'n 12 lezers heeft (vraagje: zijn dat menselijke lezers of ook automatische?) Als het alleen menselijke lezers zijn, vind ik dat niet eens zo weinig. Zie Perseus blogsurvey: http://www.perseus.com/cgi-bin/index.cgi.

dinsdag 2 december | 2

Een vergeten geschiedenis: die van de analoge computer. Paul Edwards (http://www.si.umich.edu/~pne/) refereerde er gisteren even aan in zijn lezing. James Small heeft er een boek over geschreven, The Analogue Alternative. 10 minuten google-en levert verbazingwekkend weinig op.

Nog niet gelezen: de tekst van een lezing van Umberto Eco, uit Al Ahram: http://weekly.ahram.org.eg/2003/665/bo3.htm. "Let me speak for the sake of simplicity of vegetal memory in order to designate books."


vrijdag 27 november | 1

Perron 1, Amsterdam: vier streepjes Airport. Maar niet vrij toegankelijk.


donderdag 26 november | 1

Ook leuk, binnenkort, nieuw werk van JODI (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans) bij Mediamatic Supermarkt. Het heet My%Desktop. "Raise those moments of playful chaos to the level of the sublime". Te vinden op http://www.jodi.org. (Werkt het niet? Try harder). De tentoonstelling opent op 13 december, 17.00u. Ze zijn ook op de Mediamatic Salon, zondag 7 december, om All Wrongs Reversed, 1982 te presenteren, gebaseerd op de ZX Spectrum, hun eerste computer. Zie http://www.mediamatic.net.

Morgen ben ik bij de Thinkquestfinale in De Doelen, http://www.thinkquest.nl/ - ik doe twee superkorte workshops/presentaties, een over brainstormen en eentje over copyright en informatie.

En in het rijk van de AI-kunst heerst AARON van Ray Kurzweil (tenminste, nu): http://www.kurzweilcyberart.com/. De software heeft een award gekregen (via grandtechauto: http://steel.lcc.gatech.edu/grandtextauto/archives/000142.html). Hmm, kweenie. Not impressed op het eerste gezicht, maar het is technisch vast heel knap.

In plaats van mijn presentatie voor morgen af te maken surf ik mijn favoriete weblogs af met NetNewsWire. En lees dat de guy van textism, http://textism.com/ (nog zo'n longtime weblogger) voor het eerst in zijn leven een windowsbak koopt. Hij schrijft: "I always knew Windows was homely, in a worn-down industrial carpeting kind of way, but had no clue just how fucking ugly XP is. It's like living inside a perpetual Powerpoint presentation, with sham friendliness pelting down everywhere. Someone really ought to repeatedly sky-write the word RESTRAINT over Redmond." (http://textism.com/article/765/). Bij Metropolis heb ik een windowsXP-bak. Ik heb het destijds een uurtje geprobeerd om iets aan de lelijkheid te doen. Het werd alleen maar erger. Ik beperk me daar dus tot browservensters en microsoftword en doe zoveel mogelijk op mijn eigen iBook.

En Douglas Rushkoff blogt het opzetje voor zijn lessen aan de universiteit: http://www.rushkoff.com/2003_10_01_archive.php#106743454967502485.

archief
links | ik
links | regelmatig
links | blogs
links | vrienden