ariealt.net


dinsdag 28 juni | 3 | Laptoppers, waar zijn jullie?

As known, ben ik verbonden aan Interactive Media and Environments van het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tweedefase kunstacademie. En het loopt niet storm met aanmeldingen.

Kortom: er is plek. Meld je aan, jullie moeten toch ergens zijn, jullie vertegenwoordigers van de laptopscene...

... als je (beter) MAX/MSP en Jitter wilt leren, of Processing, of zelf hardware wilt leren maken en aansturen, als je into circuit-bending bent, of software-art wilt maken (of post-software-art, of post-software-conceptual-informational art) ;-) .. of als je interactieve kunst wilt maken, of interactieve verhalen wilt vertellen, als je into artistiek mobtaggen bent, of met GPS aan de slag zou willen, of good-old-fashioned media-art naar het heden wilt overzetten... als je 2 jaar je kennis en inzicht wilt verdiepen, technisch en theoretisch wilt bijscholen...

Ik wil graag goeie en leuke studenten voor volgend jaar... Dit jaar studeren Dezzie Dimbitsara (http://www.dezzie.net) en Benjamin Gaulon (http://www.recyclism.com) af. En je hoeft niet per se een afgeronde kunstacademie op je cevee te hebben staan -- ervaring als kunstenaar (o.i.d.) kan ook voldoende zijn, of een andere (bijv. HBO of universitaire) opleiding. Je motivatie en werk zijn doorslaggevend. (MNK, aka Karl Klomp kwam met een VJ-achtergrond aan IME terecht). Anyway, meld je dan aan (let niet teveel op de genoemde deadlines): http://www.mohr-i.nl/content.phtml?463. (of mail mij...)

dinsdag 28 juni | 3 | No Issue No Public

Gelezen: de PhD-thesis van Noortje Marres -- in de versie zoals ie naar de commissie gaat. No Issue, No Public. Gaat over de verplaatsing van de politiek, over hoe issues een publiek vormen, over hoe er zonder issues geen publiek is, over hoe de verplaatsing van de politiek leidt tot (of een voorwaarde is voor) democratie, nu, in de toekomst... Of ze het echt zo sterk stelt, weet ik niet zeker: het boek (want dat is t toch) is een heel precieze studie, en traceert ook de filosofie van Dewey en Lippmann over publiek en politiek (en wijst op de overeenkomsten tussen Dewey en Lippmann!), duikt in de agenda-setting-theorie, haalt case-studies aan, en verwerkt empirisch webonderzoek met de IssueCrawler, etc. Noortje Marres is 'geworteld' in de STS en ANT, haar denken ontleent veel aan Latour -- maar in No Issue, No Public is ook een kritiek op ANT en zelfs op Latours voorstelling van politiek te lezen... (En ik ben een nog grotere 'fan' van Dewey geworden).

dinsdag 28 juni | 2 | Redesign

Oorbeek-website-redesign. Welja, of wat bij mij voor design doorgaat. Optreden donderdagavond in Paradiso (22.45-23.30). Als de duivel (dat wil zeggen: de Buma/Stemra en de langs elkaar heenwerkende CD-bedrijven) en de goden het toestaan is de CD ETOS er dan ook. Introprijs 10 euro (daarna 12,50), eerste 20 bestellers krijgen een gratis CD-R Do Not Play Loud (die titel is serieus, en een waarschuwing!!!). http://www.oorbeek.net. Ik moet nog mp3s stallen, maar ptvrddrrdbbtjs, ik heb zelf geen CD met de juiste mix.

dinsdag 28 juni | 1 | Cultuurverschil?

Ik kom mijn buren tegen in de lift. Ik met mn racefiets, in race-kloffie, fietsschoentjes, helm, the works. De Indonesische buurvrouw vraagt zich altijd af wanneer ik de Tour de France ga rijden, wanneer ze mij op televisie zal zien. 'Je gaat zo vaak'. Laatst stond ik in de lift met de Hindoestaanse buurvrouw. Ze vraagt: 'Waar ga je naar toe? Naar het Vondelpark?' Euh? (Het Vondelpark is anderhalve kilometer fietsten). Ik zeg: nee, richting Hoorn. Ze snapte er niks van.


vrijdag 24 juni | 2 | Bluetooth

Rachna, James! en Sander zitten ergens vlak bij me in de trein. Rachna heeft een PDA. Bluetooth vertelt 't me.

vrijdag 24 juni | 1 | Puf

Zuchtend onder de warmte. Donderdag (=gisteren) 'emergency' extern gecommiteerde bij het eindexamen van het Piet Zwart Instituut (Media Design) (http://www.pzwart.wdka.hro.nl). Goed werk gezien. Fijn ook om 'ns iets samen te doen met Matthew Fuller, Femke Snelting en Michael Murtaugh. Nu zuchtend onder de warmte, weet ik niet veel meer uit te brengen.


zondag 18 juni | 1 | Klein Rondje IJsselmeer

Ik heb nu tien jaar een racefiets; en ik had nog nooit een klein rondje IJsselmeer gereden -- toch een klassieker als je in Amsterdam woont. Het was er nooit van gekomen. Als ik tijd heb voor een lange tocht, rij ik liever door de duinen, of ga de Utrechtse Heuvelrug op, en rij tot voorbij Austerlitz (en terug). Lange recht stukken trekken me niet. Maar goed, eens moest het ervan komen en gisteravond besloot ik dat t voor vandaag zou zijn (weersvoorspelling: weinig wind en 28 graden). Ik wilde vroeg wegrijden om de grootste hitte te vermijden en de grote drukte van weekendfietsers tussen Durgerdam en Enkhuizen. Het was echter gezellig bij Mediamatic (uitvoering van 'Flickr' Dene Voss -- buiten wat drinken en naar plaatjes kijken en luisteren naar de spreekstemmen van Martin Butler en anderen). Ik werd te laat wakker. Reed pas om 11 uur weg met het plan een rondje Noord-Holland te doen (tot Scharwoude, dan naar links en langs de Schermer etc. terug). De zon, zo meende ik, die zou er teveel aan zijn. Immers: van schaduw geen sprake op die hele route. Voorbij Edam werd ik voorbijgereden door 3 andere renners. Ze reden een prettig tempo, 29km/u met wind in de rug. Lekker toeren. Ik pikte aan, de achterste renner knoopte een praatje aan. Ik vertelde van mn plan om toch niet het Kleine Rondje IJsselmeer te doen. Bij Scharwoude ging ik rechtdoor, met hen mee en eigenlijk was toen de beslissing gevallen, al dacht ik zelf nog om tot Hoorn te rijden en dan binnendoor te steken. 'Ik denk dat je het gaat doen', werd me gezegd. Ik deed wat kopwerk, kletste over t fietsen door de bergen, en inderdaad, net voor Enkhuizen ging ik rechtsaf, richting Lelystad. Toch. Ik verwachtte tegenwind over de dijk, maar het bleek windstil. Ook vanaf Lelystad was t wind in de rug. Puur geluk. Maar de zon, die nekte me. Nergens schaduw. En dan die rechte weg. je hebt het gevoel dat je elk moment kunt gaan hallucineren. Er is geen afleiding. Tot voorbij de Oostvaarderplassen ging het goed. Hele stukken boven de dertig. En toen ging het mis. Ik voelde misselijkheid opkomen. Elke keer als ik iets dronk protesteerde mn maag. Fout. Ik wilde schaduw. Vond wat schaduw. Rustte. Reed verder. 18 per uur. Dan vlakbij het Muiderstrand: schaduw en daar een half uurtje gerust. Dat was voldoende. Uitrijden naar Amsterdam (godzijdank ligt het fietspad langs het kanaal in de schaduw).

Goed. Er was dus geen barst aan (tot Enkhuizen was t aardig, fijn in een groepje, over de dijk heeft wel iets, maar daar in de Flevopolder werd het me echt teveel). Ik doe 'm nooit weer. Ik had al die jaren gelijk, met mn uitvluchten.

166 kilometer. Dikke 6 uur.


vrijdag 17 juni | 3 | It's official

Volgens de Paradiso-agenda speelt Oorbeek "electro-akoestische free jazz" (met een 'k' please). Hmm. 'Rudimentaire lo-fi impro-rock' is al een stuk beter. Geen van ons kan jazz spelen. Ook geen free jazz. Alleen iets wat daar in de verste verte op lijkt. Mwah. Zie: http://www.paradiso.nl/agenda.php?offset=0&id=2713.

vrijdag 17 juni | 2 | Redenen waarom Armstrong toch de Tour wint

Ik denk niet dat Armstrong deze Tour de France gaat winnen. Maar aangezien ik er altijd naast zit met mn voorspellingen hier de redenen waar Armstrong toch de Tour wint:
1. Basso is z'n vriendje; Julich weliswaar niet maar dat neemt niet weg dat CSC (een sponsor die in de oorlogsindustrie schijnt te zitten -- moderne ICT-huurlingen) niet tegen Discovery zal rijden.
2. Bruyneel zit in de wagen. Die weet wel combines te smeden.
3. Davitamon rijdt voor Armstrong in ruil voor mooie etappes.
4. Een monsterverbond tussen Heras, Valverde en Mayo is minder sterk dan het blok Discovery, CSC, Davitamon.
5. Bij Rabo krijgen ze ruzie en rijdt alleen Weening voluit voor Menchov, die in de slag zit met Valverde.
6. De Italianen (Pelizotti, Cunego) kunnen geen vuist maken.
7. Is Bruyneel eigenlijk nog goeie vrienden met Saiz (Heras) en met Rabobank?
8. Ach, ik fantaseer maar wat.

vrijdag 17 juni | 1 | The real business of war

"Don't forget the real business of the war is buying and selling. The murdering and the violence are self-policing, and can be entrusted to non-professionals. . . . The true war is a celebration of markets . . ." pace Thomas Pynchon, a.d. 1973, in Gravity's Rainbow (where else?)

Via t mooie, wat impressionistische artikel http://www.bookforum.com/pynchon.html/.


donderdag 16 juni | 2 | Leeshonger

De recentste Yang publiceert een vertaling van Foucaults 'College van 6 januari 1982', waarin hij zijn visie op de 'zorg voor jezelf' introduceert. Dat coincides very nicely met mn lezen van Agamben.

Het herinnert je hoezeer Agambens denken ook vanuit de late Foucault komt.

En zo kwam ik maandagavond thuis van mn wekelijkse bezoek aan de bibliotheek met wat Romeinse geschiedenis, en met Dio Cassius (herhaaldelijk aangehaald door Agamben). Ik las een en ander: en dan zie je hoe logisch Agambens genealogie en onderzoek van de 'state of exception' voortvloeit uit de Romeinse politieke geschiedenis.

Vervolgens voor de lol wat grasduinen in de Historien van Gregorius van Tours -- middeleeuwse geschiedschrijving. Waardoor je je realiseert hoe ontstellend 'backward' het Roomse geloof destijds werkte op de wereldbeschouwing.

Soms gaat je inzicht door het raadplegen van wat oorspronkelijke bronnen met stappen vooruit.

donderdag 16 juni | 1 | Geen titel, geen goed idee

Zo leer je elke keer weer wat. Ik schreef een stukje over Medienkunstnetz van Rudolf Frieling en Dieter Daniels -- de 2 boeken, gelieerd aan de website. Ik wist geen titel te bedenken en stuurde t -- zonder titel -- naar Theo Ploeg, voor de cut-up. En zo staat het nu onder de titel 'Medienkunstnetz haalt bepaalde avant-garde kritiekloos naar voren' op de site (http://www.cut-up.com/news/detail.php?sid=397). Hmmm. Okee, het is waar dat ik zulks beweer, maar om dat zo terug te zien als 'het nieuwswaardige feit' da's ook zowat. Ik hoop dat mijn stukje een genuanceerde (ja, kritische) blik werpt op die twee boeken en hun verhouding tot de website (die ik echt veel gebruik, een prachtig initiatief).

Natuurlijk, ik kan Theo mailen, 'kun je de titel veranderen'. Dat doe ik niet. Ik liet het aan de redactie. Ik ga nu uit van de juistheid van hun keuze :-)


woensdag 15 juni | 1 | N Collective

Improvised, electronic & acoustic: http://n-collective.com.


maandag 13 juni | 4 | Pynchon Now

Checkout: http://www.bookforum.com/. Essays over Pynchon, en over Vollmann.

maandag 13 juni | 3 | Ausnahmezustand

Zo'n zondag waarop je bijna een heel filosofieboek leest. Gisteren dus las ik Agamben's sequel op Homo Sacer, een precies onderzoek van de 'Ausnahemzustand', de State of Exception (tevens titel). Overhoor me niet. Ik kan Agamben volgen zo lang ik hem lees, zo lang ik met t boek in handen zit. Maar zijn argument is dusdanig complex en fundamenteel, dat ik t niet zomaar kan samenvatten (zo fundamenteel, kun je grappend zeggen, dat hij tweemaal de filologen op hun vingers tikt wegens z.i. incorrecte verbeteringen van een tekst). Wat op het spel staat is de definitie van politiek, de definitie van de wet en het recht. Of misschien is het preciezer om te stellen dat dat niet zijn argument op zich zo complex is, maar wel de genealogie ervan.

maandag 13 juni | 2 | Cross-over

Was vrijdagavond in het Nieuwe Muziekgebouw. London Sinfonietta met Warp. Gemengde gevoelens, al was het een goeie avond. De topper was -- en eigenlijk zegt dat bijna alles -- de uitvoering van Antheils Ballet Mechanique, met de originele film van Leger. Superstrak gespeeld, knalhard, barstend van (mechanische) energie. (Je realiseert je: zo baanbrekend was de avant-garde). Spiral van Stockhausen is eigenlijk een vervelend stuk, en het is leuk om ns live iets van Steve Reich te horen maar na 5 minuten gaat het vervelen, wordt het bijna kitscherig. Het begeleidende beeld maakte het erger (beeld bij geluid -- heel smaakvol en vakkundig gemaakt, maar leeg. Zoet snoepgoed voor mensen met smaak). Plaid met 3 leden van de London Sinfonietta was ronduit slecht: Plaid doet z'n ding (twee jongens hoofdknikkend achter de laptop), ritmisch rijk maar harmonisch arm, de lijnen van de marimba's clichematig. (De electronica mag de muziek dan op allerlei vlakken hebben verrijkt, op harmonisch gebied blijft het hangen). Een riedeltje van Aphex Twin op piano is even grappig, maar toont vooral dat diens harmonisch denken minder ontwikkelt is dan zijn klankdenken en ritmische precisie. Van een fusie tussen modern klassiek en electronica was kortom geen sprake. Alleen van een cross-over van publieken. De zaal zat vol Jamie Liddell-fans en ja, diens show was overtuigend. Boem, gaan. Binnenkomen, a cappela wat zingen, samplen, bewerken, overlappen, iets proberen. Het kan goedgaan of misgaan, zijn gekte overtuigt je. (Het tweede stuk dat hij deed was tergend slecht, maar dat maakte niet uit, omdat hij je vervolgens weer wegblies). Finale was voor een arrangement van een Aphex Twin stuk, en dat hadden ze wat mij betreft beter kunnen beperken tot het allerlaatste stuk: met vier drummers in de vier hoeken van de zaal. (Vergeet ik nog te melden dat Chris Cunninghams Rubbber Johnny pauzefilmpje was: steengoed).

Waar een crossover gezocht werd, werd middelmaat geproduceerd. Waar men op eigen terrein bleef, knalde het.

maandag 13 juni | 1 | No Nairobi

De beslissing is gemaakt. Geen Nairobi deze zomer. Het idee was om er 'met z'n allen' naar toe te gaan om 5 jaar Nairobits te vieren -- een week werk en feest en daarna een week vakantie. Maar vluchten waren veel te duur. F. en E. gaan wel, zij waren immers direct betrokken. K. en ik gaan niet.

Wellicht gaan we later, volgend jaar. Met een plan.


vrijdag 10 juni | 1 | Ik begrijp t niet

Dat er concerten en voorstellingen zijn waar je lang vantevoren kaartjes voor moet reserveren. Ik zal er nooit aan wennen. En waar je dan die kaartjes koopt tegenwoordig, dat snap ik ook niet (AUB ticketshop en dan komt er weer geld bij, maar waar haal ik de kaartjes dan?). 'Experimentele muziek' is nooit uitverkocht, je kunt altijd op t laatste moment besluiten te gaan (of toch niet). No hassle.

Zoals ik ook niet begrijp dat er mensen zijn die hun levensdagen slijten achter de interface van Windows en MSN en Hotmail. Ja, 'het is makkelijk' (antwoord van 'n student). Maar, maar, het is lelijk... en het hoeft niet lelijk te zijn.


woensdag 8 juni | 1 | Experimentele muziek

Schrijft Joost Heijthysen op de site van de Subjectivisten: "Ik hou wel van experimentele muziek. Bij concerten kom je altijd vrienden tegen, hoef je nooit te dringen, is er altijd een ruime gastenlijst en is er altijd goedkoop bier. Altijd uit fles. Mijn gedachten worden nooit afgeleid door meisjes in leuke jurkjes, want die houden niet van experimentele muziek. En de muziek zelf? Die gaat vaak ook nog wel."

Nee, nee, daar klopt niks van. 't zit 'm in die 'altijd'.


dinsdag 7 juni | 1 | Maastricht

Met Autechre over de hoofdtelefoon, treinen. Gesprek bij de Jan van Eyck over het onderzoeksvoorstel dat ik had ingediend -- waarop ik al het antwoord 'nee' had gekregen; een 'nee' dat nu niet een totaal 'nee' bleek te zijn; waardoor ik wel degelijk met de vraag wordt geconfronteerd hoe ik -- mocht het een 'ja' worden -- t praktisch ga doen. Ik wil dan nl. ook echt in Maastricht neerstrijken. Maar hoe dan naar Groningen? Woning voor een jaar onderverhuren? Een kamer in Maastricht, in Amsterdam bij F. wonen en alleen aaneengesloten workshops in Groningen doen? Ingewikkelde vragen die ik al dacht niet meer te hoeven beantwoorden.

Je komt om 1 uur aan in Maastricht. Je loopt wat rond, dan het gesprek. Dan is het 3 uur en je zou zeggen dat je dan, nu je toch in Maastricht bent... Maar je zit om half vier in de trein, terug. Een verloren gevoel, zin om te lezen, plotse zin om thuis te zijn, te veel gedachten. Dan maar de trein in, terug.


maandag 6 juni | 1 | Wanneer is een bericht bevestigd?

Om half zeven verliet ik de trein. Ik liep naar mijn fiets, die in de fietsenflat stond. Er klonk er een flink geraas. Ik zag dat 1 (slechts 1) vrouw op de metalen fietsbrug bleef staan. 30 seconden later trok een flinke stofwolk op, net naast het IBIS-hotel. Echt bijzonder kon het niet zijn, want behalve die ene vrouw keek zowat niemand op of om.

Maar vanaf de kop van de Haarlemmerstraat je kon toch echt zien dat er een goederentrein met blauwe wagons (geladen met grint) stond en dat er een stuk of vier wagons 'ontbraken' -- dat wil zeggen, als je goed keek en een klein beetje logisch kon nadenken, 'zag' je dat er een stuk of vier op hun kant lagen. Twee agenten kwamen juist aangelopen over perron 1.

Om kwart over zeven staat het nieuws op AT5.nl. "Volgens onbevestigde berichten". Welnu: hierbij bevestig ik dit bericht. Ik heb het zelf gezien en gehoord. Tja, want wat wil dat zeggen... "onbevestigd"; dat de 'autoriteiten' het nog niet hebben gemeld? Dat er nog geen eigen journalist ter plaatse was? Of gewoon: er werd net gebeld, en dit zeiden ze? Kan ik het bevestigen? Als ik dat kan, voor wie? En als ik het niet kan, waarom dan niet?

"Treinwagons ontspoord bij A'dam CS
Westelijk van Amsterdam Centraal is maandag een goederentrein ontspoord. Er is geen treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol, en tussen Amsterdam en Haarlem. Volgens onbevestigde berichten zijn vier wagons geladen met grind uit de rails gelopen."


vrijdag 3 juni | 4 | Ook lezen

http://www.cut-up.com/news/detail.php?sid=394. Mooi stukje over circuit-bending.

vrijdag 3 juni | 3 | Roll Deep e.a.

Ruim 1 uur MC-geweld over bliepende en ronkende computerbeats: Wander had een bootleg van een live optreden van Roll Deep Crew voor me meegenomen. (Terwijl dat uit de boxen knalt, probeer je over mediakunst te lezen).

vrijdag 3 juni | 2 | Agambens Profanierungen

Gisteren in de boekhandel -- op zoek naar een cadeautje -- kon ik het niet laten en kwam ik, behalve met de nieuwe Yang, thuis met twee dunne boekjes van Agamben: Profanierungen en State of Exception. Gisteravond na een rondje op de racefiets (Ronde Hoep) twee korte essays uit Profanierungen gelezen en hmmm, het is prachtig om te lezen en mee te denken en er is een soort ervaring van filosofische schoonheid terwijl je leest en je van gedachte naar gedachte laat voeren (het zijn, voor Agamben, 'lichte' stukken), maar bijna alles wat hij zegt is (volgens mij) diep-problematisch, zoals het eerste stukje, over de 'genius', het onpersoonlijke van je persoonlijkheid, die je dingen laat doen, een gedachte die hij uitwerkt op basis van, natuurlijk, oude Latijnse, Griekse en christelijke filosofie -- geen woord over contemporaine biologie (en daardoor blijft het ook een beetje poëzie) -- en ja, even het woord verantwoordelijkheid, ja, precies, hoe staat het daar dan mee? Ik voel me al lezend, en ik vind het echt meeslepend, als een student die zich laat inspinnen door de oude Heidegger. Geloof. Agamben gelooft.

En je verjaardag is de dag waarop je je genius eert.

Vandaag is de verjaardag van F.

vrijdag 3 juni | 1 | Medien Kunst Netz

Ik lees op t moment (o.a.) Medien Kunst Netz, Medienkunst im Uberblick van Rudolf Frieling en Dieter Daniels -- het boek bij de (nuttige, door mij regelmatige gebruike) website http://www.medienkunstnetz.de. Twee hoofdstukken ver, en allerlei stukjes geschiedenis die ik niet kende, zorgen dat ik verder lees, maar het is wel erg nauw gericht op een avant-gardetraditie (voor een overzichtsboek)...

Paul Groot heeft een mooie, scherpe recensie geschreven: http://www.mediamatic.net/article-200.9408.html.

archief
links | ik
links | blogs &c.