: : Arie's weblog : :


wat ik doe, wat ik lees en wat er in me opkomt


vrijdag, februari 08, 2002  

Nu drinken en dineren met alle docenten van Mediamatic Netles. Herinnert me er aan dat ik nog niets over mijn verjaardag geschreven heb. (Dank iedereen, voor t komen! - was een geslaagd feest).

arie altena | 7:31 PM
 

Vorig weekend ook de nieuwe De:Bug gelezen: nummer 56, in druk, en een nieuw lettertype. Daarin goeie stukjes over net.kunst van o.a. Mercedes Bunz en een interview met Miltos Manetas door Markus Hauer. De:Bug is nog altijd favoriet - het geeft me iedere keer het gevoel dat ik 'op de hoogte' blijf wat betreft elektronische muziek, internet, technologie en (een beetje) politiek. Het is een gewoon tijdschrift over muziek en aanverwante cultuur - lekker leesvoer voor de zaterdag - maar: they got their shit together theoretically. Dat is erg fijn.

Wat drukwerk beter doet dan het web: je het gevoel geven dat je op de hoogte bent. Op het web is alle andere informatie, al die andere kennis die je ook op wilt doen, al die andere dingen die je ook wilt weten, alles wat je denkt te moeten weten om op de hoogte te zijn, een paar kliks verwijderd.

Een geannoteerde lijst URL's is natuurlijk onderdeel van het katern over netkunst. Niets bijzonders. Gewoon een goeie lijst links. Mark Napier, Jodi, enzovoorts. Wat me bij nader inzien verbaasde was dat ik alle genoemde websites kende, sterker, dat is ze al meerdere keren gezien had, of, in het geval van het recentste werk, in de afgelopen twee weken bezocht had.

In de overvloed aan websites, en zelfs de overvloed aan netkunst-achtige dingen zijn het dus blijkbaar toch een beperkt aantal sites die blijven hangen, sites die 'men' rond blijft sturen, die iedere keer weer opduiken. Sommige URLs kende ik via de bekende kanalen (Rhizome), maar een aantal had ik juist op mijn werk gemaild gekregen van een collega. Komt zo al zelforganiserend een canon tot stand? Je zou het bijna geloven.

(De:Bug online: http://www.de-bug.de; loopt altijd een paar nummers achter. Wel nieuws!)

arie altena | 7:25 PM
 

Ik heb een vakantie geboekt. Voor augustus. En toch hoor ik niet tot de klasse die een half jaar vantevoren hun vakantie moet bespreken, vanwege werk, de baas, etc. Tot vandaag besloot ik altijd pas een maand vantevoren waar ik heen zou gaan.

Ik ga dus in de zomer twee weken "cols pakken" in de Dolomieten. (Cols pakken = met de racefiets over bergpassen rijden). Sinds ik een racefiets heb, droom ik ervan om de Tre Cime di Lavaredo te beklimmen, ook wel Rifugio Auronzo (of Auronzo Hütte) genoemd, een beklimming die in het tijdperk van Merckx legendarisch is geworden. De Dolomieten: de Pordoi, de Fedaia, de Timmelsjoch, de Sella. Allemaal steiler dan Alpen en Pyreneen. En de Giro d'Italia is altijd al mijn favoriete wielerronde geweest.

Mijn onderbuikgevoel was terecht: de Dolomietenreis bleek nu al enorm hard te lopen.

'Studiemateriaal' online: http://www.cyclingcols.com/. Thank god, voor het web en al die enthousiastelingen...

arie altena | 7:21 PM
 

Gemist: de Mediamatic Salon, afgelopen weekend. Ik moest kiezen, of mijn gastcollege voorbereiden en een stuk fietsen, of naar de Salon en het gevaar lopen te lang te blijven hangen en niet meer toe te komen aan het goed voorbereiden van het gastcollege. Zo miste is dus Paul Perry's verhaal over zijn weblog http://www.alamut.com. Perry - beeldend kunstenaar - is een eerste-generatie weblogger, hij logt sinds 1998. Maar Wakian (= Finnegans Wake lezer) John Barger verslaat hij niet. Die schijnt de allereerste te zijn geweest met zijn weblog op http://www.robotwisdom.com/. Rare figuur. (Barger, niet Perry).

arie altena | 7:21 PM
 

Hoe vindt je interessante dingen op het web? Zo bijvoorbeeld: je checkt voor de lol de weblog van Paul Perry uit http://www.alamut.com, daardoor vindt he de weblog van Mute-redacteur Jamie King: http://www.jamie.com/, die verwijst naar een artikel over peer-to-peer-modellen: http://www.oreilly.com/catalog/peertopeer/chapter/ch01.html; daardoor herinner je dat je nog steeds niks van Lawrence Lessig gelezen hebt: http://cyberlaw.stanford.edu/lessig/. Trailblazing. Weten welke link je volgen moet. Uitwerken.

arie altena | 7:15 PM

donderdag, februari 07, 2002  

Iets over fietsen dan. Afgelopen zaterdag was een buitengewone dag. Niet eerder heb ik zo vroeg in het seizoen zo'n lange en lenteachtige fietstocht gemaakt. Door de Houtrakpolder en Spaarnwoude naar Driehuis, kriskrassend over schelpenpaadjes door de duinen via Zandvoort tot Langerveldseslag en omdat het al laat werd door Haarlem terug naar Amsterdam. 16 graden, zon, harde zuidenwind (een strakke wind, geen moeilijke wind). Schemering en fluitende vogels bij terugkomst. Op 2 februari? Ja, op 2 februari. Fijne opening van het fietsseizoen.

arie altena | 6:24 PM
 

Het profwielerseizoen is ook echt van start gegaan. Weliswaar hebben de toppers zich ingereden in Qatar, maar ik stel voor om die ronde te beschouwen als onderdeel van het seizoen op het zuidelijk halfrond. De echte wielerliefhebber draait warm vanaf het eerste weekend van februari: een stel Nederlanders en Spanjaarden rijden de Ronde van Mallorca, in Zuid-Frankrijk volgen de GP Marseillaise, de Ster van Besseges en de Ronde van de Middellandse Zee elkaar razendsnel op. In Italie zijn ze begonnen met de lange aanloop naar Milaan-San Remo. Ik verheug me al op de eerste integrale uitzendingen: de Omloop het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne in het eerste weekend van maart.

Elk jaar hetzelfde ritme van wedstrijden: een complex en gelaagd ritme van verschillende wedstrijden voor verschillende coureurs en ploegen, met verschillende doelen. Wat voor de een een topwedstrijd is, is voor de ander een trainingswedstrijd. Erg mooi.

arie altena | 6:22 PM
 

Sommige metaforen klinken rottig - vanwege verkeerde associaties -, en zijn desalniettemin "spot on". Zoals "gescreende intellectuele webcam" (voor een weblog als deze).

De vraag blijft: waarom publiceren? Waarom vertellen wat je leest, doet en denkt? Tja, waarom? Ik heb er geen duidelijk antwoord op. Omdat je hoopt dat je een paar mensen (vrienden) een plezier doet door ze te wijzen op websites, goeie artikelen, films, muziek. Omdat je jezelf tot meer helderheid dwingt. Omdat je hoe dan ook die stukjes wilt schrijven.

arie altena | 5:56 PM
 

Schat ik dan de tijd die ik nodig heb om deze weblog bij te houden zo slecht in? Het is alweer een week geleden sinds ik voor het laatst een berichtje postte. De bedoeling was toch om snel te kunnen publiceren? De bedoeling was toch om een dagelijks overzicht te geven van wat ik lees, doe en denk? Ook al is het in telegramstijl. Een overzicht van, wie weet zelfs inzicht in, het werkproces. Een overzicht van al die dingen die normaal gesproken in de mist van de tijd verdwijnen, of enkel in een opschrijfboekje terecht komen? Dat wat vooraf gaat aan de lessen en de artikelen. Ja. Ja. Ja.

Waarom post ik dan niet vaker een berichtje? Realisme. Je moet realistisch zijn: als je er vroeger niet aan toe kwam om meer te doen dan zo nu en dan wat neer te kladderen in een opschrijfboekje, zou je er dan nu wel aan toe komen om bijna dag in dag uit je intellectuele, culturele en amusements-escapades te loggen? Natuurlijk niet. Een weblog schept geen extra tijd.

Dus verschijnt er in het aantekenboekje een lijst met nog te loggen onderwerpen. Dus wordt de lijst nog te loggen onderwerpen in mijn hoofd langer en langer. Niet vergeten, niet vergeten. Meer dan de helft vergeet ik. Gelukkig.

Toch hoop ik dat deze weblog een neerslag zal worden van wat ik door de weken heen lees, doe en denk (en zie en hoor). Dat ik na een jaar, of later, of eerder, deze weblog kan lezen en goeie dingen tegenkom. Ideetjes die ik vergeten was, goeie verwijzingen, kiemcellen, alinea's die zo te gebruiken zijn in een recensie.

Datamining op jezelf? Hmmmm.

Maar heeft een aantekenboekje niet precies diezelfde functie?

arie altena | 5:55 PM
 

Verplicht leesvoer voor iedereen die (nog beter) wil snappen waarom het internet is zoals het is: http://www.oreilly.com/catalog/peertopeer/chapter/ch01.html; het eerste hoofdstuk van Peer-to-Peer: Harnessing the Power of Disruptive Technologies. Over peer-to-peer modellen (USENET en DNS) en wat er van de internet-geschiedenis te leren valt.

arie altena | 5:54 PM
 

Afgelopen maandag heb ik een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam gegeven, onderdeel van een seminar Nieuwe Media (zie http://www.hum.uva.nl/nieuwemedia/cursus2.html). Ging over informatiearchitectuur, browsers en informatiestructuur. In mn verhaal probeerde ik technologische, artistieke en politieke perspectieven met elkaar te verbinden. Een pagina met onderwerpen, trefwoorden en wat relevante URL's staat online: http://www.xs4all.nl/~ariealt/uva/gastcoll_nwmedia.html.

arie altena | 5:53 PM
archief
links | ik
links | regelmatig
links | zo nu en dan
links | vrienden